Disse øyesykdommene må du være obs på
Med alderen blir øynene våre mer utsatte for sykdommer, og synet svekkes. Det er likevel mye du kan gjøre for å se så bra som mulig.
Du skal ikke slå deg til ro med verken nedsatt syn eller synsforstyrrelser.
– Med alderen er du langt mer utsatt for en rekke øyesykdommer. Noen av disse kommer gjerne snikende, og kan gi få eller ingen symptomer før sykdommen har utviklet seg langt. Det er ikke slik at du må ha vondt i øynene eller redusert syn for å ha en øyesykdom, sier Christine Tvedt.
Tvedt er øyelege ved Aleris Sykehus på Frogner i Oslo.
– Avgjørende med rask behandling
For å fange opp eventuelle øyesykdommer, anbefaler Tvedt en kontroll hos øyelege – eventuelt synsundersøkelse hos optiker – dersom du får problemer med synet.
– Noen tilstander kan gi irreversible skader eller varig nedsatt syn dersom de ikke oppdages tidlig. Rask behandling kan være helt avgjørende for å begrense eller forhindre tap av syn, sier øyelegen og legger til:
– Mange øyesykdommer kan vi gjøre noe med. Synet er svært viktig for oss, og har du tilstander som gir synsplager og dette behandles, vil det gi bedre livskvalitet.
Dette er de vanligste øyesykdommene
Etter hvert som du blir eldre, er det spesielt disse øyesykdommene du bør være obs på:
– AMD (forkalkninger i netthinnen), grønn stær (glaukom), grå stær (katarakt), hornhinneforandringer og tørre øyne er alle vanlige årsaker til at synet blir dårligere med alderen, sier Tvedt.
– Samtidig har du også de øyesykdommene som er relatert til andre sykdommer, for eksempel autoimmune sykdommer som reumatisme og stoffskiftesykdommer, høyt blodtrykk og diabetes.
– Hva er typiske symptomer på disse øyesykdommene?
– De kan alle gi redusert syn i ulik grad. Noen ganger, som ved AMD, er kun skarpsynet påvirket, ofte i form av at rette linjer blir bøyde. Andre ganger er det hele synsfeltet som er affisert. Ved katarakt er det vanlig å oppleve lysskyhet og generelt nedsatt syn. Plutselige oppståtte «fluer» eller lysglimt i synsfeltet kan være tegn på netthinneskader, mens sandfølelse/økt tåreflod og rødhet er indikasjoner på tørre øyne, forklarer øyelegen og legger til:
– Opplever du noen av symptomene overfor bør du oppsøke øyelege.
Hun fremhever at ikke alle sykdommer nødvendigvis gir symptomer.
– En del sykdommer gir ingen symptomer før sykdommen har utviklet seg langt. Dette kan gjelde for eksempel ved diabetesforandringer og grønn stær (glaukom).
Sjekk om du er spesielt utsatt
Noen personer bør følge ekstra nøye med på synet sitt. Har du grønn stær i nær familie bør du gå jevnlig til øyelege fra fylte 50-55 år, med mindre slektningen din fikk sykdommen i enda yngre alder.
– Det er også svært viktig at alle med diabetes går regelmessig til øyelege. De som har diabetes 1 skal oppsøke øyelege for første gang fem år etter diagnosen ble satt. De som har diabetes 2 bør kontrolleres hos øyelege snarlig etter diagnosetidspunkt. Deretter anbefales diabetikere sjekk hos øyelege avhengig av hvilke funn som gjøres, men ikke sjeldnere enn hvert annet år, forklarer øyelege.
– Dessverre er dette noe mange pasienter ikke vet eller har fått beskjed om.
Slik forebygger du øyesykdommer
Alder, gener, UV-stråling, røyking og andre sykdommer er alle faktorer som kan påvirke øyehelsen.
Det er dermed en rekke ting du kan gjøre for å «hjelpe» synet:
–For å forhindre synstap dersom du lider av diabetes eller andre sykdommer som kan påvirke øynene, er det svært viktig å ha velregulerte sykdommer. Du bør i tillegg gå til anbefalte og regelmessige kontroller hos øyelege, sier Tvedt.
– Mer generelt er det viktig å bruke solbriller med UV-filter, slutte å røyke samt ha et sunt og godt kosthold med mye antioksidanter.
Med å spise sunt mener Tvedt å følge kostholdsrådene fra Helsedirektoratet.
– Antioksidanter kan ha en forebyggende effekt mot øyesykdommer. For de fleste er det ikke nødvendig med kosttilskudd her. Du kommer langt med å få i deg antioksidanter gjennom kostholdet, ved å spise bær og grønnsaker med mye farge, spesielt de mørkegrønne grønnsakene.
Aleris har et bredt tilbud innenfor utredning og behandling av øyesykdommer. Det er ingen ventetid, og pasienter tilbys rask behandling hvis nødvendig. Her finner du mer informasjon.
Du bør oppsøke øyelege hvis:
- Du har grønn stær (glaukom) i nær familie
- Du har blitt diagnostisert med diabetes
- Du har problemer med synet
- Du har symptomer som: påvirket skarpsyn (for eksempel at rette linjer ser bøyde ut), lysskyhet og generelt nedsatt syn, plutselig oppståtte fluer eller lysglimt i synsfeltet, sandfølelse, økt tåreflod eller rødhet