Hvorfor kan det være vanskelig for sykelig overvektige å gå ned i vekt?
Overvekt er et stadig økende helseproblem. Ifølge Folkehelserapporten fra 2017 har cirka 1 av 4 middelaldrende menn og 1 av 5 kvinner en kroppsmasseindeks på 30 kg/m2 eller over. Normal BMI er mellom 18-25. Selv om det er mange som sliter med sykelig overvekt, opplever mange å bli møtt med fordommer og uvitenhet. I denne artikkelen forklarer vi hvorfor personer med sykelig overvekt som regel ikke oppnår varig vektnedgang gjennom å «bare trene litt mer og spise litt mindre».
Vitenskapelig kan man dele overvektsproblematikk inn i to faser: Den første fasen er når overvekt er under utvikling hos en person. Den andre fasen er når overvekten, etter en stund, er biologisk og hormonelt etablert i kroppen.
I den første fasen er overvekten biologisk mulig å behandle med livsstilsendringer, dvs. ved å spise mindre enn kroppen forbrenner og øke aktivitetsnivået slik at du forbrenner mer. Dette kan du få god hjelp til hos en av våre dyktige ernæringsfysiologer.
I den andre fasen har kroppen hormonelt vent seg til sin overvekt – og vil jobbe hardt for å forsvare sin høye vekt ved et forsøk på vektnedgang. En rekke fysiologiske mekanismer i kroppen bidrar til at det er vanskelig å holde vekten etter en slankekur. Vekttap medfører en endring i flere hormoner som påvirker sult og sug etter mat- Det skal derfor en ekstrem viljestyrke til for å motstå kroppens behov for å øke vekten igjen. Personer som har vært sykelig overvektige over tid, vil derfor slite med å oppnå varig effekt av slanking. Forskning viser at kun 3-5 prosent klarer å holde sin “nedslankede” vekt i fem år, resten går opp i vekt igjen, mange med enda noen ekstra kilo.
Det er derfor svært viktig at personer med sykelig overvekt får råd om behandling som faktisk vil gi dem gode muligheter til å lykkes med varig vektreduksjon. Er fedmen hormonelt etablert i kroppen, vil det for de aller fleste ha liten effekt å kun fokusere på livsstilsendringer. Personer som har fedme biologisk og hormonelt etablert i kroppen, bør derfor få muligheten til å utredes for fedmekirurgi hvis de ønsker det.
Fedmekirurgi, populært kalt slankeoperasjon, er et svært effektivt hjelpemiddel for mange. Per i dag er det den eneste behandlingen som gir langvarig vektreduksjon. Har personen i tillegg følgesykdommer som diabetes 2, høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller søvnapné vil disse tilstandene bedres, og hos noen gå helt tilbake, etter en slankeoperasjon.
Les mer om hvordan slankeoperasjon fungerer
Sykelig overvekt er en alvorlig sykdom som må tas på alvor. Her på Aleris får du en individuell vurdering av din helsesituasjon, samt behandlingsråd og oppfølging som gjør deg best mulig rustet til å gå ned i vekt, og bli der. Noen kan ha nytte av livsstilsendring, andre av kirurgi. Hos oss blir alle møtt med kunnskap, respekt og forståelse – tilpasset din situasjon.