Oppblåst? Les hvordan du bør gå frem!
Plages du av oppblåsthet? Det er frustrerende å ikke finne løsningen på helseplagene sine. Du har kanskje forsøkt å kutte ut ulike matvarer uten at det har gjort deg mindre oppblåst. Hyppige toalettbesøk med vekslende avføringsmønster er fortvilende, og hemmer deg sosialt. Vår ernæringsfysiolog gir deg gode tips.
– Det er viktig å starte prosessen med å finne ut hvor man skal starte. Vi fraråder å starte med å kutte ut matvarer. Gluten og melk blir ofte gjort til syndebukk uten at de nødvendigvis er det, sier ernæringsfysiolog i Aleris, Gulla Formo.
– Vi anbefaler at du starter hos fastlegen din for å avkrefte at du ikke har cøliaki, inflammatorisk tarmsykdom eller en annen sykdom i mage og tarm. Det er spesielt viktig å ikke slutte med gluten før du vet at du har cøliaki.
Hele 10-15% av den norske befolkningen har diagnosen Irritabel tarm, også kalt IBS. Det er en eksklusjonsdiagnose som vi først behandler for når andre sykdommer er avkreftet. Sykdommen IBS kan ikke bekreftes med blodprøver eller andre tester. Ernæringsfysiologen understreker derfor at det er viktig å handle i riktig rekkefølge.
Det finnes behandling!
– Mange har fått råd av fastlegen om å starte lav FODMAP diett. En googler og starter opp uten veiledning. Da kan man lett starte i feil ende, sier Gulla.
Ifølge ernæringsfysiologen risikerer man å ekskludere fiberrike og gode råvarer som i utgangspunktet ikke hadde vært nødvendig å ta ut av kostholdet. Tarmfloraen din trenger nemlig et variert kosthold for å gi deg en bra magehelse. Derfor er det klokt å få kyndig veiledning før du kutter ut matvarer i letingen etter hva som forårsaker mageplagene dine.