Kneproteserevisjon
I en kneprotese kan det oppstå slitasje, løsning og andre mekaniske problemer. På Aleris har vi ortopediske kirurger med spisskompetanse på utredning av slike problemer. Noen ganger kan det være nødvendig å bytte ut hele eller deler av en kneprotese, en såkalt kneproteserevisjon. Dette kan vi tilby på utvalgte Aleris-sykehus.
Hva er en kneproteserevisjon?
Operasjonen går ut på å fjerne ødelagte eller dårlig fungerende kneprotesekomponenter og sette inn nye. Det kan dreie seg om gamle, slitte proteser. Noen ganger kan det være nyere proteser der det har skjedd en feil med plasseringen eller innfestningen av komponenter. Enkelte ganger kan det være tilstrekkelig å gjøre en mindre operasjon der man setter inn en komponent på en utslitt kneskål eller enkelt skifter ut plastkomponenten i en protese. I de fleste tilfellene vil det imidlertid være nødvendig med en full kneproteserevisjon. Dette er en svært omfattende prosedyre som vanligvis vil ta rundt 3 timer. I tillegg til fjerning av de gamle komponentene vil det ofte være nødvendig med fjerning av fortykket leddhinne og arrvev som inneholder plast- og metallpartikler. Det finnes et utvalg av spesialkomponenter som har en indre stabilisering for å erstatte funksjonen til leddbåndene i kneet. Det vil vanligvis bli brukt stammer inn lårbenet og skinnebenet for å sørge for en sikker forankring av de nye komponentene.
Forventet resultat
Resultatene etter revisjonsoperasjoner er i gjennomsnitt noe dårligere enn etter førstegangs kneproteser. Omlag 75% av pasientene får en betydelig forbedring av sitt kne etter en revisjon. Man kan etter en kneproteserevisjon forvente å få et stabilt kne som man kan sykle og gå på tur med. Imidlertid er det vanlig å ha lettgradige plager i det opererte kneet under aktivitet resten av livet.
Mulige komplikasjoner
Infeksjon: Det er ca. 3 % risiko for en alvorlig bakterieinfeksjon etter kneproteserevisjon. En slik infeksjon vil gjerne dukke opp med økende smerte, rødhet og siving av væske fra operasjonsåret 1-3 uker etter operasjon.
Stivt kne: Det er viktig å komme i gang med å trene på å bøye og strekke ut kneet allerede samme dag som operasjonen. Hvis man ikke kommer i gang med dette tidlig nok og i tilstrekkelig grad kan man ende opp med manglende evne til å bøye og strekke.
Blodpropp: Risikoen for blodpropp er ca. 1 %. Det at man tidlig kommer seg på bena etter operasjon forebygger blodpropp.
Mer om operasjonen og oppholdet
Operasjonen gjøres i narkose, evt. i ryggbedøvelse, og varer 1,5-3 timer avhengig av hvor mye som skal byttes. Kneet blir operert via det gamle arret på fremsiden. Etter at de nye protesekomponentene er finjustert og festet godt til lårben og skinneben blir operasjonssåret lukket i tre lag. Huden lukkes med tråd som løser seg opp eller stifter. Etter operasjonen kan benet trygt belastes og beveges. Under oppholdet vil fokus være på smertelindring og mobilisering. Det blir gjennomført krykketrening slik at du kan klare deg hjemme. Du vil tilbringe 1-2 netter på Aleris før hjemreise avhengig av størrelsen på inngrepet. Det tas røntgen av det opererte kneet før hjemreise. Som smertelindring gis en kombinasjon av Paracet, NSAIDs (betennelsesdempende smertestillende) og morfinliknende medikament.
Du vil få oppfølging av ditt Aleris-sykehus, og skulle det oppstå problemer når du er hjemme kan du ringe oss. De fleste vil trenge sykemelding i 2-3 måneder etter operasjonen.
- Ortoped Arne Kristian Aune var det eneste alternativet for meg.
Arne Kristian Aune har gitt meg to kneproteser og proteser i begge hofteleddene. Jeg har følt meg trygg og godt behandlet hele veien.
- Jeg ville ikke gå rundt i 23 år med vondt i kneet!
Bjørn Gau (50) ble kneoperert på Aleris Frogner. Les hele hans historie her.
Aleris – sykehus på første klasse!
Hele prosessen hos Aleris har vært en sann fornøyelse, sier Tor Ivar (72), kneprotesepasient