Kneprotese
Hos Aleris har vi erfarne ortopeder med spisskompetanse på innsetting av kneprotese. Vi har svært kort ventetid.
En kneproteseoperasjon går ut på å bytte ut ødelagte leddflater med nye laget av plast og metall. Den vanligste årsaken til ødelagte leddflater er artrose, såkalt slitasjegikt. De fleste tilfeller av artrose oppstår uten at man kjenner årsaken. Når man blir eldre øker risikoen for å få artrose. Feilstillinger, kneskader, leddgikt og leddinfeksjoner kan føre til artrose. Diagnosen stilles ved hjelp av røntgen eller MR. Beslutningen om å gjennomføre en kneproteseoperasjon gjøres av en spesialist i ortopedisk kirurgi.
Konservativ behandling
Før man vurderer en kneproteseoperasjon bør treningsterapi være forsøkt (gjerne i samråd med fysioterapeut) i minimum 3 måneder for å se om dette kan gjøre at kneet fungerer bedre med mindre opplevd smerte. En godt trent lårmuskulatur gir god styring på bevegelsene i knærne og dette kan gjøre artrosen mindre smertefull. Det kan være lurt å lese om konservativ behandling av artrose på aktivmedartrose.no.
Forventet resultat etter innsetting av kneprotese
En kneprotese har en enklere mekanisk funksjon enn et naturlig kneledd. Et protesekne vil derfor ha noe begrensninger i bruk sammenliknet med et friskt kne. Derfor vil bare pasienter med betydelige ødeleggelser (langtkommen artrose) i kneets leddflate få tilbud om slik operasjon. Man vet at å operere knær med lettgradig artrose med protese ofte ikke gir noen bedring og i verste fall kan føre til en forverring av smertene. Om du har langtkommen artrose kan du bli vurdert for kneproteseoperasjon. Dersom smertene fra kneartrosen plager deg slik at du får nedsatt livskvalitet og hindrer deg i å utføre aktiviteter som er viktige for deg kan du få tilbud om kneproteseoperasjon. Målet med en kneproteseoperasjon er å redusere smertene fra kneet ditt. Det er vanlig å ha noe restsmerte i kneet etter en slik operasjon, du kan regne med å bli kvitt 80-90 % av knesmertene. De fleste vil ha begrenset bøy i kneet i forhold til et normalt kne, slik at det ikke er mulig å sitte på huk. Arret på fremsiden av kneet blir ofte litt ømt slik at det kan gjøre vondt å stå på kne etter operasjon (men det er ikke farlig å gjøre det). Det er vanlig å få et numment område like under og på utsiden av arret.
Hvor lenge varer kneprotesen?
Takket være Nasjonalt Register for Leddproteser i Bergen har vi god kunnskap om dette i Norge. Av de protesene som ble satt inn for 20 år siden er det over 90% som ikke er skiftet ut. Holdbarheten er altså meget god og ser ut til å være enda bedre i de nyere protesene som brukes i dag. På Aleris bruker vi kun godt dokumenterte implantater.
Vi tilbyr også kneproteserevisjon
I en kneprotese kan det oppstå slitasje, løsning og andre mekaniske problemer. Noen ganger kan det være nødvendig å bytte ut hele eller deler av en kneprotese, en såkalt kneproteserevisjon. Dette tilbyr vi ved Aleris på Frogner, i Trondheim og i Tromsø.
Mulige komplikasjoner etter kneproteseoperasjon
Infeksjon: Det er ca. 1 % risiko for en alvorlig bakterieinfeksjon etter kneproteseoperasjon. En slik infeksjon vil gjerne dukke opp med økende smerte, rødhet i siving av væske fra operasjonsåret 1-3 uker etter operasjon.
Stivt kne: Det er viktig å komme i gang med å trene på å bøye og strekke ut kneet allerede samme dag som operasjonen. Hvis man ikke kommer i gang med dette tidlig nok og i tilstrekkelig grad kan man ende opp med manglende evne til å bøye og strekke.
Blodpropp: Risikoen for blodpropp er i dag lav, ca. 0,5 %. Det at man tidlig kommer seg på bena etter operasjon forebygger blodpropp.
Mer om operasjonen og oppholdet
Operasjonen gjøres i narkose, evt. i ryggbedøvelse, og varer i ca 1,5 time. Kneet blir operert fra fremsiden. Etter at protesekomponentene er finjustert og festet godt med såkalt bensement til lårben og skinneben blir operasjonssåret lukket i tre lag. Huden lukkes med tråd som løser seg opp eller stifter. Etter operasjonen kan benet trygt belastes og beveges. Under oppholdet vil fokus være på smertelindring og mobilisering. Det blir gjennomført krykketrening slik at du kan klare deg hjemme. Den første natten vil du tilbringe på Aleris og hjemreise vil foregå dagen etter operasjon. Det tas røntgen av det opererte kneet før hjemreise.
Du vil få oppfølging av ditt Aleris-sykehus, og skulle det oppstå problemer når du er hjemme kan du ringe oss. De fleste vil trenge sykemelding i 2-3 måneder etter operasjonen.
Har du helseforsikring?
Kravet for å få dekket utredning eller behandling gjennom helseforsikringen er at det skal være medisinsk nødvendig. Du trenger derfor en henvisning fra lege. Har du det, kan du ta kontakt med forsikringsselskapet ditt for å finne ut om du får godkjent dekning av din sak.
Vi har samarbeidsavtale med alle de store norske helseforsikringsselskapene. Du kan selv be om å få time hos oss.
Nyttig å vite
- Ortoped Arne Kristian Aune var det eneste alternativet for meg.
Arne Kristian Aune har gitt meg to kneproteser og proteser i begge hofteleddene. Jeg har følt meg trygg og godt behandlet hele veien.
- Jeg ville ikke gå rundt i 23 år med vondt i kneet!
Bjørn Gau (50) ble kneoperert på Aleris Frogner. Les hele hans historie her.
- Jeg er ikke i tvil om hvor jeg skal når det neste kneet må utbedres!
Morten Huser sitter på sengekanten på Aleris Sykehus Frogner og smiler bredt. I går fikk han et nytt kne, og nå pakker han bagen for å reise hjem.
Aleris – sykehus på første klasse!
Hele prosessen hos Aleris har vært en sann fornøyelse, sier Tor Ivar (72), kneprotesepasient
Kneleddet rammes ofte av artrose
Kneartrose er smertefullt og kan gi redusert livskvalitet. Her kan du lese om tilstanden.
Kari fikk biologisk behandling for kneskade: – Har endret livet mitt dramatisk.
Kari fikk biologisk behandling for kneskade av ortoped Arne Kristian Aune ved Aleris Drammen.
Dette bør du vite om beinbrudd og kneskader
Er du glad i å stå på ski, snowboard, skøyter, eller kanskje til og med hive deg utfor med akebrettet?