Leddbåndskade i ankelen
Ved overtråkk kan leddbåndene på utsiden av ankelen skades. Akuttbehandlingen er som regel is og kompresjon de første 24 timene etter skaden og deretter en ankelstøtte (ortose), økende belastning og et opptreningsprogram med balanseøvelser og styrkeøvelser.
Båndene gror som regel på 6 uker og man kan gjenoppta aktivitet, men bør beskytte ankelen med tape de første månedene for å unngå å slå opp skaden. 10-20 % får imidlertid vedvarende problemer. Enten som smerter som kan skyldes bruskskader i leddet som gjør det nødvendig med artroskopi og opprenskning, eller grunnet vedvarende slakke leddbånd som gir stadige overtråkk og instabilitet. Ved instabilitet kan man bruke tape eller ankelstøtte og gjennomføre balansetrening. Dersom dette ikke er tilstrekkelig, vil det bli nødvendig med operasjon.
Operasjon av leddbånd
Operasjonen foregår i narkose. Leddbåndene sys og strammes opp ved en spesiell teknikk. Det legges på plasterstrips om holder sårkantene sammen, bandasjer og gips.
Etter operasjonen
Gipsen skal du ha i ca. 2 uker. Du bør holde foten høyt de første 2 dagene, men kan deretter belate beinet fullt. Du får en gipssko utenpå gipsen. Du bør bruke smertestillende medikamenter som du har fått foreskrevet av oss ved behov. Etter 2 uker fjernes gipsen hos oss og du får på en skinne som du må bruke i 4 uker. Vi regner med at leddbåndene har grodd etter 6 uker. Etter 6 uker kan du starte opptrening hos fysioterapeutmed styrketrening og balansetrening. Etter ca. 3 måneder er ankelen normalt rehabilitert og du kan drive fysisk aktivitet uten restriksjoner. Du må regne med en sykemeldingsperiode på 3-12 uker avhengig av yrke.
Komplikasjoner
Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen:
- Infeksjon i såret
- Manglende bedring, tilstanden kan komme tilbake
- For trang gips, du må kunne bevege tærne i gipsen og at dise har normal farge og følelse.
Tett samarbeid mellom ortoped og fysioterapeut gir de beste resultatene!
Med tett og personlig oppfølging sørger vi for at pasienten forholder seg til den opptreningen som er riktig for dem
Mange årsaker til skuldersmerter
Her kan du lese om noen av de vanligste årsakene til smerter i skuldrene, og hva du kan gjøre hvis dette rammer deg.
Kneleddet rammes ofte av artrose
Kneartrose er smertefullt og kan gi redusert livskvalitet. Her kan du lese om tilstanden.
Hva er artrose?
Artrose, også kjent som slitasjegikt, er en leddlidelse som rammer store deler av befolkningen.
- Jeg fikk god behandling og følte meg trygg på Aleris Rosenborgklinikken
- Ortoped Agnar Tegnander og hans team ved Aleris Rosenborgklinikken er svært dyktige, og jeg ble meget godt behandlet både før og etter min kneoperasjon, forteller Terje Bogen*.
Slik beskytter du knærne dine når du løper
Selv om alle har godt av å trenes, kan løping føre til skader og slitasje hvis du ikke passer på – og knærne dine er spesielt utsatt.