Psykodynamisk terapi
I denne terapiformen arbeider du og terapeuten med tidligere erfaringer, og ser på hvordan disse erfaringene har preget utviklingen. Man ser på hvordan relasjonelle barndomserfaringer med betydningsfulle andre gjentar seg i nåtidige relasjoner. Det settes søkelys på mellommenneskelige relasjoner.
Innenfor denne forståelsen tenker man at psykologiske symptomer, som angst, depresjon eller personlighetsproblematikk, er nært knyttet til måten pasienten relaterer seg til andre mennesker på. Terapeuten har derfor fokus på hvordan ubevisste følelser og indre konflikter kan utløse psykiske symptomer.
Endring ses gjerne som et resultat av at pasienten får økt selvinnsikt (evne til å forstå egne følelser, behov og ønsker), meningsskaping og gjennom nye og korrigerende emosjonelle erfaringer. Et overordnet mål for behandlingen er at klienten skal kunne være mer til stede i eget liv, øke autonomi og ansvarsfølelse og inngå i sunne, gjensidige relasjoner. Man kan oppleve å få økt toleranse for å oppleve vanskelige følelser, og dermed tåle skuffelser, depressive livsfaser, krenkelser, sorg og motgang på mer hensiktsmessige måter. Man blir ikke nødvendigvis kvitt alt man strever med, men man evner å håndtere indre konflikter, mangler og livsvansker på mer hensiktsmessige og selvivaretagende måter.