Verdensdagen for psykisk helse 10.oktober: Tid for å prioritere mental helse på arbeidsplassen
Mental helse påvirker alle områder av våre liv – inkludert arbeidslivet. En god mental helse er grunnleggende for menneskelig velvære og for en sunn og bærekraftig samfunnsutvikling. Den gjør det mulig for ansatte å realisere sitt potensial, opprettholde gode relasjoner, håndtere stress og jobbe produktivt. Likevel blir psykisk helse ofte nedprioritert sammenlignet med fysisk helse, også på arbeidsplassen. Til tross for at én av fire utvikler en psykisk lidelse i løpet av livet, er det mange som ikke får den nødvendige hjelpen. Dette understreker viktigheten av at arbeidsgivere proaktivt bidrar til å ivareta ansattes mentale helse.
Gitt det økende omfanget av psykiske helseutfordringer i befolkningen, trenger vi en mer helhetlig tilnærming til å forebygge og behandle psykiske lidelser. Dette krever samarbeid på tvers av forskjellige samfunnssektorer. Bedrifter bør ta sin del av ansvaret når det gjelder å ivareta sine ansattes mentale helse, og dermed bidra til å snu den negative samfunnsutviklingen. Dette vil gagne både den enkelte, bedriften og samfunnet som helhet.
En stor andel av stresslidelser og utbrenthet, samt andre psykiske lidelser som angst og depresjon, blir trigget av høy arbeidsbelastning og mange krav og forventinger relatert til effektivitet og leveranse på arbeidsplassen. En annen kilde til utvikling av psykiske lidelser relatert til arbeidssituasjon, er manglende evne til å styre eller påvirke avgjørelser rundt egne arbeidsoppgaver, eller konflikter på arbeidsplassen. Ubehandlede psykiske helseutfordringer som stammer fra arbeidstakernes personlige liv kan også ta fokus og energi, og påvirke arbeidsprestasjonen negativt.
Mental helse er en viktig komponent i menneskers overordnede helsetilstand. Bedrifter og ledere kan bidra til åpenhet og redusert stigma rundt psykiske helseutfordringer - og til at medarbeidere kan forebygge stress og utbrenthet.
Ansatte med en god fysisk og mental helse er mer motiverte, engasjerte og produktive på arbeidsplassen. En arbeidsgiver vil dermed ha alt å vinne på å tilrettelegge for at de ansatte har det bra på jobben, og støtte dem i å finne en god balanse mellom arbeid og fritid.
Hva kan en arbeidsgiver gjøre for å styrke medarbeidernes mentale helse?
- Prioritere ansattes helse og støtte deres personlige og profesjonelle utvikling.
- Tilby rask behandling og støtte for psykiske helseutfordringer, inkludert tilgang til helsetjenester.
- Gi ansatte muligheten til å lære å identifisere, redusere og forebygge stressfaktorer på arbeidsplassen for å ivareta sin mentale helse.
For å håndtere og redusere stress og andre psykiske helseutfordringer, bør ansatte få lære hvordan de innarbeider gode rutiner i arbeidshverdagen. Eksempler på dette er:
- Gode strukturer for tidsplanlegging av arbeidsdager og uker
- Tydelige ansvarsoppgaver og forventninger rundt leveranser/resultater
- Bryte ned overordnede mål til konkrete og oppnåelige delmål
- Rom for å påvirke egen arbeidsdag og ta selvstendige valg rundt arbeidsmetoder og oppgaver
- Mulighet til å minimere distraksjoner på arbeidsplassen; inkludert redusert tilgang til/bruk av sosiale medier i arbeidstiden
- Lære å snu negativ tenkning som negative forventninger, grubling og selvkritikk, og utvikle mer konstruktive tankemønstre
- Lære gode metoder for konstruktiv selvhevdelse og måter å respondere konstruktivt på tidsfrister og krav, samt praktisere grensesetting ved behov
Andre tiltak som kan fremme mental helse i organisasjonen
- Flat struktur: En flat og ikke-hierarkisk organisasjonsstruktur med tydelig kommunikasjon fra ledelsen, klare verdier, og felles mål der alles bidrag verdsettes og alle blir hørt.
- Helsefremmende verdier: Fremme verdier som åpenhet, inkludering, samarbeid, empati, tillit og transparens.
Ved å innføre disse strategiene bidrar man til å skape motstandsdyktighet mot stress, angst og andre psykiske plager, samt balansere arbeid og personlig liv. Dette reduserer sykefravær og øker velvære, tilfredshet og produktivitet blant de ansatte. Å prioritere mental helse på arbeidsplassen tjener dermed alle parter.
Aleris tilbyr psykisk helsehjelp digitalt og ved fysisk oppmøte
Aleris tilbyr psykologhjelp både via videotimer og ved fysisk oppmøte hos våre dyktige fagfolk. Vi har også nettbaserte behandlingsprogrammer som dekker et bredt spekter av psykiske helseutfordringer, inkludert stress, søvnproblemer, angst, depresjon og mer. Våre tjenester er designet for å være fleksible og tilgjengelige, slik at ansatte kan få den hjelpen de trenger på en måte som passer deres hverdag.
Ønsker du å høre mer om vårt tilbud innen mental helsehjelp til bedrifter eller organisasjoner?
Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan støtte din arbeidsplass med skreddersydde løsninger for å ivareta de ansattes mentale helse. Vi er her for å hjelpe deg med å skape en sunnere og mer produktiv arbeidsplass.