Hvordan bli et bedre medmenneske?
Det å være et godt medmenneske kan redde liv. Små handlinger kan gjøre en stor forskjell for noen som har det vanskelig. Les vår psykologspesialist Tahiba Asif sine råd.
Å være et godt medmenneske
Å være et godt medmenneske handler om å stille opp for andre, spesielt når de har det vanskelig. Mange mennesker som har det vanskelig psykisk, tar ikke alltid selv initiativ til å prate om følelsene sine. De kan føle seg som en byrde for andre eller være redde for at smerten deres ikke blir forstått eller tålt. Dette fører ofte til at de trekker seg tilbake, noe som forsterker følelsen av isolasjon og ensomhet. I slike situasjoner kan vi som medmennesker utgjøre en avgjørende forskjell.
Hvordan være der for noen som har det vanskelig?
Tahiba Asif, psykologspesialist hos Aleris, understreker hvor viktig det er å vise at man bryr seg, både gjennom ord og handlinger. Det første steget er å våge å ta kontakt, selv om du ikke er sikker på hvordan personen vil reagere. Det handler om å skape et trygt rom der den andre kan uttrykke sine følelser, uansett hvor vanskelige de måtte være. Ved å lytte aktivt og med empati, viser du at du er der for dem – og at du tåler deres smerte. Dette gir den andre en mulighet til å føle seg sett, hørt og mindre alene.
Når noen føler seg trygge nok til å åpne seg, er det viktig å gi dem tid og rom til å uttrykke seg. Unngå å avbryte eller minimere følelsene deres. Noen ganger kan det være nok å bare være til stede, uten å måtte finne løsninger eller svare på alt som blir sagt. Det viktigste er å vise at du bryr deg, og at du tåler å høre deres smerte.
Selv små handlinger som en telefonsamtale, en tekstmelding, eller et besøk kan utgjøre en stor forskjell for noen som har det vanskelig. Ved å vise at du bryr deg og er villig til å lytte, kan du være med på å redusere følelsen av ensomhet og gi håp til de som trenger det mest. Husk at du som medmenneske kan være en viktig støttespiller i andres liv, og kanskje til og med bidra til å redde et liv.