Spiserørskreft
Kreft i spiserøret er en relativt sjelden form for kreft i Norge. Spiserørskreft kan forekommer hos de som har et stort og langvarig alkohol- og tobakksforbruk. Overvekt har også vist seg som en mulig årsak til spiserørskreft, men det er ikke kjent hva som er den direkte årsaken til kreft i spiserøret. Kreften kan sitte i hele spiserørets lengde. De er hyppigst hos menn, og i aldersgruppen over 50 år.
Nye behandlinger mot spiserørskreft
- Immunterapi i kombinasjon med cellegift eller etter cellegift ved spiserør eller magesekk-kreft. Gode resultater.
Les mer om kreftbehandling på Aleris Kreftsenter her
Hva er spiserørskreft?
Spiserørskreft innebærer at du har en ondartet svulst i spiserøret. Kreft i spiserøret er en relativt sjelden form for kreft i Norge. Sykdommen er vanligere hos menn enn hos kvinner og forekommer oftest blant eldre mennesker.
Vanlige symptomer på spiserørskreft
Kreft i spiserøret har i starten lite til ingen symptomer, men etter hvert vil det komme symptomer som:
- Økende vansker med å svelge mat. I første omgang problemer med fast føde, etter hvert også med mer flytende føde.
- Vektnedgang og redusert allmenntilstand
- Brystsmerter og heshet
- Bryst- eller ryggsmerter ved svelging
- Dårlig ånde
- Fingerforandringer (clubbing).
- Sammenvoksing (fisteldannelse) mellom spiserør og luftrørene gir hoste etter svelging, og tilstanden disponerer for lungebetennelse.
- Forstørrede lymfeknuter på halsen
- Vedvarende brystsmerter
- Uttalt hikke - kan også forekomme sent.
Utredning av spiserørskreft
En mage- og tarmspesialist vil gjennomføre en gastroskopi-undersøkelse. På denne måten kan vi oppdage svulsten i spiserøret og ta vevsprøver av den. Det vil så bli foretatt en mikroskopisk analyse av vevsbiten for å kunne bekrefte om det er kreft eller ikke. Ultralydundersøkelse og CT av spiserøret er andre undersøkelser som er nødvendige for å klargjøre hvor fremskredet sykdommen er. Supplerende bildeundersøkelser kan være MR, PET/CT og røntgen.
Prognose ved spiserørskreft
Spiserørskreft er en alvorlig sykdom med en dårlig prognose. De som blir syke, vil som oftest bli dårligere etter som tiden går. Dessverre oppdages sykdommen som regel på et tidspunkt der sykdommen er langt fremskredet.
- Utrolig fornøyd med opplegget til Aleris og Martini
Knut Greger Solberg opplevde aldri noen symptomer på prostatakreft, men fulgte fastlegens råd om sjekke seg en gang i året. Det kan ha reddet livet hans.
Petra (65)* får immunterapi hos Aleris: -Gleder meg til hver behandlingsdag!
Petra er operert for føflekkreft og har nå fått immunterapi hos Aleris Kreftsenter i et års tid for å forebygge tilbakefall.