Kreft i eggstokkene/eggledere
På grunn av få eller vage symptomer oppdages ofte kreft i eggstokkene/egglederne sent, noe som gir dårlige prognoser. Ved tidlig påvisning er derimot prognosene gode.
Eggstokkreft er den nest hyppigste formen for underlivskreft i Norge. I 2015 fikk 504 norske kvinner påvist denne sykdommen. Gjennomsnittsalderen på dem som rammes er 59 år.
Gentest ved eggstokkreft
Aleris tilbyr HRD test som er spesielt relevant ved eggstokkkreft, men den kan også være relevant for andre krefttyper. Hvis din eggstokkstokkkreft er HRD positiv, finnes det tilleggsbehandling som man får på offentlig sykehus, men det er ikke alltid sykehuset har kapasitet til å teste for HRD. Det kan vi hjelpe til med. Vi bruker en test som heter Myriad. Ta kontakt med oss for utfyllende informasjon.
Nye behandlingsmetoder mot eggstokkreft
PARP hemmer
- Vi kan tilby PARP hemmer som vedlikeholdsbehandling/adjuvant behandling etter cellegift ved ovarial(eggstokk kreft), uavhengig av BRCA mutasjon/HRD.
Immunterapi har god effekt på eggstokkreft med spredning
Her på Aleris Kreftsenter har vi behandlet flere kvinner med spredning fra kreft i eggestokkene med immunterapi. Behandlingen har vist svært lovende resultater for om lag halvparten av pasientene.
Ønsker du en vurdering av dine behandlingsmuligheter?
Ring oss på 22 54 11 78 for en uforpliktende prat.
Eggstokkreft oppstår oftere hos kvinner som:
- Ikke har født barn
- Opplever tidlig menstruasjon
- Har sen overgangsalder
- Har livmorsvev utenfor livmoren
- Er høye
Ved mistanke om kreft i eggstokkene og egglederne må du undersøkes av en gynekolog. Aleris tilbyr rask og god utredning.
Symptomer på kreft i eggstokkene/egglederne
Eggstokkreft kan være vanskelig å oppdage da symptomene kommer sent og er ukarakteristiske. Det er vanskelig å peke på direkte årsaker til kreft i eggstokker og eggledere, men et samspill mellom ulike faktorer gjør at kreften utvikles. Som regel er det ingen symptomer, men følgende kan gi indikasjon på kreft i eggstokkene/egglederne:
- Ukarakteristiske mageplager
- Trykk, full mage og økt mageområde (bukomfang)
- Endret avførings- eller vannlatningsmønster
- Redusert allmenntilstand
- Blødning fra skjeden
- Kortpustethet
- Akutte smerter
- Vekttap/-økning
Utredning av eggstokkreft
Ved mistanke om kreft i eggstokkene/egglederne vil følgende undersøkelser gjennomføres:
- Klinisk undersøkelse med ultralyd
- Blodprøver
- CT eller MR
- Vevsprøve eller celleprøve ved utbredt sykdom
Dersom kreft påvises vil våre leger henvise til riktig sykehus med all nødvendig dokumentasjon, for å unngå unødvendige forsinkelser.
Behandling av kreft i eggstokkene/egglederne
Behandlingen er avhengig av sykdommens utbredelse. Om sykdommen er i et tidlig stadium og ikke er spredd til andre organer, vil man ha helbredelse som siktemål. Om sykdommen er langkommet, vil lindring av plager og bremsing av veksten kunne være det eneste alternativet.
Hovedbehandlingen er kirurgisk fjerning av svulstvevet. Hvis sykdommen oppdages tidlig og med liten risiko for spredning, kan kirurgi være nok. Ellers etterfølges kirurgien av cellegift.
Strålebehandling har liten effekt og brukes lite ved kreft i eggstokkene/egglederne.
Prognose og veien videre
Fordi kreft i eggstokkene/egglederne ofte oppdages sent, har mange en langkommet sykdom når den påvises. Det bidrar til at prognosen for denne krefttypen samlet sett er relativt dårlig, med en overlevelsesrate på om lag 50 prosent. Om kreften oppdages tidlig, vil sannsynligheten for å overleve være så høy som 90 prosent.
Det er en viss risiko for at sykdommen kommer tilbake etter endt behandling, derfor må du gå til jevnlige kontroller. Det anbefales kontroller hver tredje til sjette måned i to år, og deretter hver sjette måned i totalt fem år.
Hos kvinner som ennå ikke har kommet i overgangsalderen, vil en eventuell fjerning av eggstokkene/egglederne bety at kroppen kommer i overgangsalderen, da produksjonen av østrogen vil opphøre. Mange får derfor plager med hetetokter, tørre og såre slimhinner i underlivet, humørsvingninger, samt nedsatt sexlyst.
Hormonbehandling kan lindre disse plagene, og i tillegg anbefales det å snakke med en sexolog om seksuallivet blir påvirket i altfor negativ grad.
Ønsker du å komme i kontakt med Aleris Kreftsenter?
Ring oss på 22 54 11 78 , send inn et skjema, eller send en e-post til kreftutredning@aleris.no
Persontilpasset kreftbehandling
Gentesting av din kreftsvulst
Vi tilbyr gratis og uforpliktende informasjonssamtale med kreftlege angående gentesting.
Petra (65)* får immunterapi hos Aleris: -Gleder meg til hver behandlingsdag!
Petra er operert for føflekkreft og har nå fått immunterapi hos Aleris Kreftsenter i et års tid for å forebygge tilbakefall.
Om Aleris Kreftsenter
Vi tilbyr kreftdiagnostikk og innovativ behandling, ofte lenge før det er tilgjengelig i det offentlige.