Skip to Content

Behandling av prostatakreft

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn i Norge, og det oppdages nærmere 5000 nye tilfeller hvert år. Aleris har et samarbeid med Martini-klinikken i Hamburg, en av verdens ledende sentre for kirurgisk behandling av prostatakreft. 


Behandling for prostatakreft avgjøres individuelt og avhenger av svulstens utseende, sykdommens utbredelse og omfang, samt målt PSA-verdi, alder og allmenntilstand. Viktige momenter er bivirkninger veid opp mot forventet virkning av behandling.

I mange tilfeller bedømmes risiko for farlig sykdomsutvikling som så liten at man kan leve livet ut med sykdommen uten å få plager eller for tidlig død.

For de som har en mer aggressiv type prostatakreft er kirurgi, strålebehandling, hormonbehandling og cellegift de mest vanlige behandlingsmulighetene.

Tilbudet ved Aleris Kreftsenter

Ved Aleris Kreftsenter i Oslo kan vi tilby tablettbehandling mot prostatakreft for menn med ikke-metastaserende, kastrasjonsresistent prostatakreft (nmCRPC), som har høy risiko for å utvikle metastaserende sykdom (HR nm-CRPC).

Vi tilbyr også tilleggsbehandling ved prostatakreft uten kjente metastaser hvor PSA stiger etter operasjon eller strålebehandling, såkalt nmHSPC.

Vi samarbeider også med den anerkjente Martini-klinikken når det kommer til kirurgisk behandling av prostatakreft. 

Ønsker du en vurdering av dine behandlingsmuligheter?

Ring Aleris Kreftsenter oss på 22 54 11 78 for en uforpliktende prat.


Kort om de ulike behandlingsmetodene for prostatakreft


Aktiv overvåkning - active surveillance

Ofte finner vi lavgradige kreftforandringer i prostata. Her er som regel ”aktiv overvåkning ” det beste alternativet. Ved "aktiv overvåkning" behandler man ikke kreften, men følger en eventuell utvikling nøye, med PSA-målinger hver 3. måned, årlige MR undersøkelser og kontroll hos urolog. God MR-diagnostikk gjør at man kan redusere antall biopsier fra prostata. Med denne tilnærmingen slipper pasienten ubehagelige bivirkninger av behandling, og kan fortsette å leve som normalt. Mange pasienter i denne kategorien vil aldri trenge noen behandling og kan opprettholde normal livskvalitet. Ved å følge et slikt kontrollopplegg vil legene kunne oppdage en eventuell sykdomsforverring som kan bli farlig for pasienten, slik at behandlingen kan iverksettes hurtig.


Behandling av prostatakreft

Dersom du har en behandlingstrengende prostatakreft, er det tre hovedkategorier:

- Kirurgi 

- Strålebehandling og hormonbehandling 

- Hormonbehandling alene 


Kirurgi

Kirurgi er i dag den vanligste behandlingen av små og mellomstore svulster i prostata. Fordelen med kirurgi er kort behandlingstid og godt urinavløp. De vanligste bivirkningene er inkontinens og impotens. Sjansen for et vellykket inngrep er avhengig av en presis pre-operativ vurdering, den best mulige kirurgen og at kirurgen har mange operasjoner per år. Et sykehus som behandler prostatakreft bør dokumentere kvaliteten av behandlingen og fortløpende publisere sine resultater relatert til kreftfri margin etter operasjonen og grad av bivirkninger etter operasjon.

Aleris har inngått et samarbeid med Martiniklinikken i Hamburg, Tyskland. Martiniklinikken er et av Europas ledende sentere for kirurgisk behandling av prostatakreft. Martiniklinikken utfører båre robotkirurgi og åpen kirurgi, tilpasset ønsker og behov. Alle kirurgene ved Martiniklinikken er høyt spesialiserte på behandling av prostatakreft, og sykehuset utfører ca. 2000 operasjoner hvert år. Martiniklinikken er del av universitetssykehuset i Hamburg Eppendorf, og har dokumentert fremragende behandlingskvalitet og lav forekomst av bivirkninger. 

Pasienter som ønsker behandling ved Martiniklinikken blir utredet og fulgt opp etter behandling av en av våre kreftspesialister.

Strålebehandling og hormonbehandling 

Strålebehandling velges oftest i de tilfellene der man har en svulst som vokser gjennom prostatakapselen, når man har lymfeknutespredning, eller det er høy risiko for spredning i bekkenet. Hvis man har høyrisiko prostatakreft, må strålebehandling ofte kombineres med hormonbehandling, for å oppnå best mulig resultat. I en del tilfeller kan strålebehandlingen bestå av både utvendig og innvendig stråling, såkalt brachyterapi. Brachyterapi gir generelt høyere stråledoser til kreftcellene og lavere stråledoser til de omkringliggende friske organene, så som blære og endetarm. Dette gir mindre bivirkninger, sammenlignet med konvensjonell utvendig bestråling. Fordelen med strålebehandling er en bedret kurasjon av sykdommen for en del av pasientene i høyrisikogruppen, og muligheten for å behandle potensiell eller bekreftet spredning til lymfeknuter i bekkenet. De vanligste bivirkningene fra tarm er slim og noen ganger blod i avføringen. Dette avtar vanligvis i løpet av de første månedene etter strålebehandling. Stråling av blæren kan forårsake hyppigere vannlatning og forbigående vannlatingsbesvær. De vanligste langtidsbivirkningene er hastverk, eller såkalt ”urge”, ved vannlating eller avføring. Potensen blir i varierende grad påvirket, avhengig av stråledose, tid etter behandling og bruk av hormoner. Potensstatus i utgangspunktet og eventuelle andre sykdommer spiller også inn på potensevnen etter behandling.

Kurativ strålebehandling av prostata ved offentlige sykehus i Norge gis i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen Trondheim, Tromsø. Brachyterapi tilbys foreløpig kun ved Radiumhospitalet i Oslo. 


Hormonbehandling alene

Hormonbehandling benyttes enten alene ved langt kommen sykdom for å bremse sykdommen som ikke lenger kan kureres, eller som et supplement til strålebehandling for å bedre effekten. Hormonbehandling svekker potensen, muskelstyrken og kjønnsdriften i varierende grad, avhengig av behandlingens lengde og valg av medikament. Noen opplever også stivhet i ledd og muskler og/eller et nedsatt energinivå. Mange opplever bedret hodehårs-vekst under hormonbehandling.

Etter behandling av prostatakreft vil det være behov for regelmessige kontroller. Noen av disse kan enkelt utføres hos fastlegen. Vi anbefaler at første 3 måneders kontroll og årlig kontroll de første fem årene, utføres ved et senter med onkologisk og urologisk kompetanse, som Aleris Kreftsenter.

Bivirkninger etter behandling av prostatakreft

Behandling for prostatakreft vil i ettertid kunne gi bivirkninger i forskjellig grad.

Noen av de som har operert vekk prostataen får vannlatingsproblemer, men de fleste vil gradvis kunne bevare kontrollen over vannlatingen. Her rådes det til bekkenbunnstrening, som det gis kurs i hos forskjellige helseforetak.

Halvparten av de som har blitt behandlet hormonelt plages av hetetokter. Dette kan behandles medikamentelt.

Impotens og lav sexlyst kan også være en konsekvens av både sykdom og behandling. Her er rådet å snakke med en sexolog.

 

 

Alt du trenger å vite om prostatakreftutredning

Aleris' urologer har lang erfaring innen prostatautredning og tilbyr pakkeforløp for prostatakreftutredning på offentlig avtale.

Les mer

-Det var skummelt å oppdage at jeg hadde prostatakreft, men jeg følte meg godt ivaretatt på Aleris.

Hans (50) - Jeg kan ikke si annet enn at tross en meget alvorlig sykdom har det vært en helt fantastisk opplevelse å få oppleve Aleris` dyktige fagfolk.

Les mer

- Utrolig fornøyd med opplegget til Aleris og Martini

Knut Greger Solberg opplevde aldri noen symptomer på prostatakreft, men fulgte fastlegens råd om sjekke seg en gang i året. Det kan ha reddet livet hans.

Les om Knuts opplevelser her

En pasientreise fra Aleris til Martiniklinikken - og tilbake

Aleris Kreftsenter har siden 2014 hatt et samarbeid med Martiniklinikken i Hamburg om prostataoperasjoner.

Les mer

Prostatakirurgi: Vi samarbeider med Martini-Klinikken

Her finner du informasjon om prostatakirurgi ved Martini-Klinikken i Hamburg.

Les mer

Prostatakirurgi: Gode resultater ved Martini-klinikken

En gjennomgang av 260 pasienter som ble behandlet av Aleris og Martini-klinikken i perioden 2013-2015 viste svært gode operasjonsresultater.

Les mer

Studie: Bedre operasjonsresultater ved Martiniklinikken

En studie som sammenligner resultatene etter prostatakreftkirurgi i Oslo og Martiniklinikken i Hamburg, Tyskland, viser store forskjeller i objektive operasjonsresultater så vel som pasientrapporterte score ved de to sykehusene. Studien inkluderer totalt 416 menn.

Les mer

Kun 390,- 

Kom i gang med legetime på chat


Chatten er åpen hver dag
Kl 08:00-21:00

Les mer om hva legene kan hjelpe deg med på chat

Vi svarer så raskt vi kan!
Dersom du kontakter oss utenom åpningstidene, svarer vi så fort vi har anledning påfølgende arbeidsdag. 

For å ivareta ditt personvern må du logge inn med BankID. 

 

 

 

Back to top