Hjertespesialist: – Disse symptomene må du være obs på om du trener mye
Det er svært sjeldent at unge mennesker dør av hjertestans. Likevel forekommer det. Her er rådene fra hjertelegen til deg som har en aktiv hverdag.
Hjerte- og karsykdommer forbindes ofte med alderdom, overvekt, røyking og fedme. Men hjertet kan også svikte hos unge kvinner og menn som er aktive og trener mye.
– Forekomsten av plutselig hjertedød hos unge idrettsutøvere er heldigvis sjelden. Men når det skjer vekker det oppsikt, fordi man gjerne tenker på de unge som spreke og sunne, sier hjertespesialist Øyvind Senstad Andersen ved Aleris Strømmen.
Symptomene du ikke må ignorere
Plutselig hjertedød hos unge, aktive mennesker kan oppstå som følge av en rekke årsaker. Det kan skyldes arvelige sykdommer som går på hjertemuskelen, eller det elektriske systemet i hjertet. Hjertesykdom kan også forårsakes av sykdommer som påvirker hjertekransårene (anomalier), eller ervervede sykdommer som gir betennelse i hjertet.
Felles for alle disse tilstandene er at det kan oppstå hjerterytmeforstyrrelser som gjør at hjertet stopper.
Senstad Andersen understreker at det er ikke er vanlig for aktive kvinner og menn under 35 år å ha problemer med hjertet. Det er imidlertid enkelte symptomer du skal ta på alvor selv om du er ung:
– Disse inkluderer smerter i brystet som vedvarer og stråler ut i arm eller kjeve, tungpustethet ved aktivitet, plutselig bevissthetstap uten at du kan forklare hvorfor og anfall av hjertebank. Symptomene kan imidlertid også være forbundet med andre og ufarlige sykdommer, forteller hjertespesialisten.
– Vi får mange pasienter som kommer til oss med brystsmerter, som viser seg å være muskelsmerter eller smerter fra mageregionen.
Se opp for familiære årsaker
Selv om hjertespesialist Øyvind Senstad Andersen forstår at flere kan bli skremt av nyhetsoppslagene når unge, ellers friske mennesker dør av hjertestans, mener han at det er viktig å ikke bli engstelig.
– Men har du en historie med plutselig hjertedød i familien, eller erfarer noen av de nevnte symptomene, bør du vurdere en hjertesjekk hos hjertespesialist.
Slik foregår en hjertesjekk
Her forklarer Senstad Andersen hvordan legetimen forløper seg dersom du ønsker å sjekke hjertet ditt:
– Først snakker vi med pasienten og gjør en generell undersøkelse. Så tar vi blodtrykk og hjertediagram (EKG).
– På bakgrunn av resultatene fra undersøkelsene og prøvene, vil vi så gi deg en tilbakemelding med status, råd, veiledning og eventuell oppfølging, forteller han videre.
Skulle hjertesjekken avdekke et problem, er det viktig å vite at de fleste tilstander i hjertet heldigvis kan behandles og/eller forebygges.
Hjertespesialisten mener det er viktig å ikke skape angst for trening, selv om symptomer på hjerteproblemer kan bli utløst av aktivitet.
– Det er viktig for hjertehelsen å ha et aktivt og sunt liv. For de aller, aller fleste er de gunstige effektene av trening langt større enn de ugunstige.