Når bør du oppsøke hudlege?
Huden kan forandre seg når den blir utsatt for mye sol. Det er viktig å sjekke føflekker og andre endringer i huden både før og etter at huden skal bli utsatt for solstråler. Dersom du finner en ny eller gammel føflekk som forandrer seg, bør du oppsøke lege. Vi har satt opp tips og råd til hudproblemer som kan oppstå ved overdreven soling.
Her er de vanligste hudproblemene som er koblet til overdreven soling:
Aktiniske (solare) keratoser
Aktiniske keratoser er overfladiske skader i hudens ytre lag. De er veldig vanlige hos den voksne lyshudede befolkningen i Skandinavia. Aktiniske keratoser viser seg som små, brunrosa "sandpapiraktige" flekker. Oftest lokalisert til ansiktet, hendene og den øvre delen av kroppen. De kan på sikt utvikle seg til plateepitelkreft.
Basaliom
Basaliom er den vanligste og "snilleste" typen hudkreft. Basiliom eller basalcellekreft oppstår oftest på solutsatte hudområder, og finnes i ulike typer. Som regel oppstår den som et sår som ikke vil gro på flere måneder, eller som en rosa, flassende flekk. Denne hudtumøren sprer seg i prinsippet nesten aldri.
Plateepitelkreft
Plateepitekreft er en malign hudtumor som oppstår fra de keratiniserende cellene i hudens ytre lag. Etter Basaliom er dette den vanligste krefttypen i huden. Den vokser lokalt, og har potensiale til å spre seg til regionale lymfekjertler, og samtidig til andre organer i kroppen. Viser seg vanligvis som en rosa, flassende flekk, i blant med sår eller skorpe.
Malignt melanom
Malignt melanom er en kreftform som kommer fra melanocyter (pigmentdannende celler). Oppstår vanligvis i huden, men kan også forekomme i øyne og slimhinner. Dette er den farligste typen hudkreft, som kan spre seg, og ha fatal utgang. Men de absolutt fleste pasienter i Norge som får denne diagnosen overlever etter kirurgisk behandling. Det finnes ulike varianter av Malignt melanom. De fleste viser seg som en ny føflekk eller endringer i en gammel føflekk.
Til hjelp for egenkontroll av føflekker finnes A, B, C, D, E-regelen:
A: Asymmetri: Er føflekkene ujevne i formen?
B: Begrensning: Har føflekkene ujevn begrensning mot huden ellers?
C: Farge (Colour): Har føflekkene fargevariasjoner, spesielt svarte partier?
D: Diameter: Er føflekkene større enn 6 mm?
E: Endring: Er føflekken ny eller forandrer den seg?
Er du usikker på om en føflekk kan være farlig eller ikke bør du konsultere hudlege for å være på den sikre siden.
Andre hudforandringer som du bør være oppmerksom på
Samtidig, dersom det finnes et sår, en knute eller en annen lesjon som forandrer seg, eller ikke gror på mer enn to måneder, bør du også oppsøke lege. Personer med lyse hudtyper, som har blitt solbrent eller utsatt for mye soleksponering i løpet av livet og personer med nære slektninger som har hatt føflekkreft må være ekstra oppmerksomme.
Ønsker du å bestille time hos hudlege?
Råd for å unngå solskader:
- Unngå solen midt på dagen da den er sterkest (11:00 - 15:00).
- Bruk klær, hatt og solbriller som solbeskyttelse.
- Påfør mye solkrem med solfaktor på minst 20. Vær spesielt oppmerksom på ansiktet, nesen, ørene og skuldrene.
- Påfør solkrem 30 minutter før du skal ut i solen for å gi kremen tid til å trekke inn i huden. Påfør igjen etter svømming og etter noen timer igjen mens du er utendørs.
- Bruk leppestift med solfaktor.
- Ikke bruk solarium.