Føflekkreft (malignt melanom) symptomer og behandling
Er du flink til å sjekke føflekkene dine? Nedenfor finner du typiske symptomer på føflekkreft, og noen faktorer som kan gjøre deg mer utsatt enn andre for å få denne typen kreft.
Hvem kan få føflekkreft?
Norge er i verdenstoppen når det kommer til føflekkreft, og antall tilfeller av hudkreft er økende. Økningen er spesielt stor for dem over 60 år. Den viktigste årsaken til økningen i antall tilfeller av føflekkreft er endrede solvaner. For 5–10 % av tilfellene kan også arv være en årsak til utvikling av føflekkreft. De som er ekstra utsatt å få føflekkreft er:
- Personer med lys hud, gjerne rødlig med fregner
- De som har vært mye solbrent
- De som allerede har hatt malignt melanom (føflekkreft).
- De som har flere føflekker enn gjennomsnittet, gjerne atypiske
Hvordan skille ufarlige forandringer og føflekker i huden fra de farlige?
Føflekker er i seg selv ikke farlige, men de kan utvikle seg til maligne melanomer, føflekkreft. Føflekkreft kan oppstå i føflekker eller som en helt ny pigmentering.
Det er viktig å følge med på om føflekkene vokser eller endrer farge, samt om de klør eller blør. Dersom du har mange føflekker øker ikke dette risikoen for føflekkreft, men det gjør det vanskeligere å oppdage forandringer i huden.
Etter 40-årsalderen får vi som regel ikke nye "ekte" føflekker. Det som kan dukke opp med alderen er imidlertid såkalte aldersforandringer, og det kan være vanskelig å skille hudforandringer fra hverandre for et utrent øye.
Hva er føflekkreft (malignt melanom)?
Føflekkreft og "malignt melanom" er det samme. Føflekkreft er en farlig type hudkreft som det er svært fordelaktig å få avdekket tidlig, da dette ofte vil bedre leveutsiktene dramatisk. Mange er for sent ute, og da kan prognosene raskt bli mye dårligere. Solvett og selvsjekk av føflekker er viktig for å forebygge føflekkreft.
Har du føflekker du er usikker på, eller andre mistenkelige hudforandringer, bør du så snart som mulig oppsøke hudlege og få de undersøkt.
Føflekkreft oppstår når pigmentceller i huden gjennomgår en forandring som gjør dem til kreftceller. Navnet melanom brukes fordi svulsten har sitt utspring i hudens pigmentceller (melanocytter), som danner det brune pigmentstoffet melanin.
Hva er melanom?
Melanom er en ondartet svulst som i 20-30 % av tilfellene utvikler seg fra en føflekk. I de resterende tilfellene oppstår melanomet på tidligere normal hud. Noen steder på kroppen rammes oftere enn andre, for menn er dette overkroppen, mens for kvinner er det beina og overkroppen. Malignt melanom har ofte en uregelmessig form og mer enn én farge. De kan også være større enn vanlige føflekker og kan noen ganger klø eller blø.
Symptomer på føflekkreft:
For å kjenne igjen symptomer på føflekkreft, kan du bruke ABCDE-kriteriene nedenfor, men det viktigste er å bli kjent med sin kropp. Hvis du ser en ny, eller gammel føflekk som forandrer seg, er det viktig å ta kontakt.
- Asymmetrical shape. Mens de fleste normale føflekker er symmetriske, er føflekker med kreft asymmetriske.
- Border (grense). Føflekkreft har en typisk uregelmessig og uskarp avgrensning.
- Colour (farge). Føflekker med celleforandringer eller kreft har ofte ujevn farge, gjerne rødlig eller svart.
- Diameter. Føflekkreft måler vanligvis over 5-7 mm i diameter
- Elevation (hevelse fra overflaten). En føflekk som er hevet over hudoverflaten med asymmetriske forandringer, gir mistanke om føflekkreft.
I tillegg bør symptomer som kløe og blødning sjekkes av en hudlege.
Har du føflekker du er bekymret for?
Hvis du har føflekker du er usikker på, eller om du oppdager andre mistenkelige forandringer i huden, er det viktig å oppsøke hudlege for å få en sjekk av huden med dermatoskop. Les mer om føflekker og bestill time hos hudlege her.
Ved mistanke om hudkreft tilbyr Aleris klinisk vurdering av en erfaren hudlege, som ofte kan fjerne forandringen med én gang. I behov for ytterligere utredning kan Aleris tilby både ultralyd, CT og PET/CT ved radiologer som har spesialkompetanse på melanomutredning. Les mer om hud- og føflekkreftutredning og behandling her.
Forebygging av føflekkreft
Når det gjelder forebyggende arbeid mot malignt melanom er det viktig å være oppmerksom på egne føflekker. Hvis en føflekk forandrer seg, f.eks. endrer form, farge eller størrelse, bør du ta en sjekk. Det samme gjelder hvis de klør, blør og irriterer eller endrer farge. Hvis det er føflekkreft i familien øker sjansen for at du selv blir rammet. Det kan derfor være lurt å sjekke seg oftere. I tillegg bør de med lys hudtype være ekstra påpasselige.
Hudlegene ved Aleris undersøker og fjerner i samme konsultasjon
Folk kommer gjerne og vil få sjekket én enkelt føflekk, men dette er ikke nødvendigvis nok. Hos Aleris har vi som rutine å gjennomgå alle føflekker på kroppen med dermatoskop, slik at vi kan være sikre på at vi ikke har oversett noe. Avdekkes det mistenksomme føflekker, fjerner vi føflekkene samme dag.
Behandling av føflekkreft
Behandling av solskader/hudkreft er avhengig av hvilken type det dreier seg om, og hvor på kroppen det gjelder. Vi velger den metoden som er best egnet og gir best mulig kosmetisk resultat. Forskjellige behandlingsformer som brukes er kirurgi, fotodynamisk behandling (PDT), kryobehandling (frysing) og kremer.
Immunterapi ved føflekkreft
Ved følekkreft kan vi tilby kombinasjon av immunterapi og en medisin som settes inn i metastase ved Aleris Kreftsenter.
Ønsker du å komme i kontakt med Aleris Kreftsenter?
Ring oss på 22 54 11 78 eller send en e-post til kreftutredning@aleris.no