Pudendalnevralgi
Pudendalnevralgi er en kronisk eller langvarig smertetilstand i underlivet. Ofte er smerten ensidig, og mange opplever forverring når de sitter.
Pudendal-nerven kommer ut fra ryggens nedre del og forsyner underlivet og ytre del av skjeden med nervefibrer. Vanligvis er nervene i kroppen fleksible og tøyelige, og tilpasser seg de bevegelsene vi gjør daglig. Dersom nerven blir utsatt for et traume, f.eks en hard fødsel eller en direkte skade mot bekkenet, kan dette skape irritasjon. Operasjoner i underlivet eller i tarmsystemet kan også forårsake irritasjon eller skade på pudendal-nerven, det samme kan langvarig trykkbelastning, f.eks hvis du sykler mye.
Dersom denne nerven blir irritert eller skadet, kan du oppleve smerter selv ved helt vanlige bevegelser og belastninger. Smertene er ofte kroniske, og de kan forverres ved sitting på hardt underlag, i forbindelse med eller etter vannlating, samleie, orgasme eller i forbindelse med avføring. Smertene kan variere fra milde til uttalte, og gi reduksjon i arbeidsevne og livskvalitet.
Symptomer på pudendalnevralgi
Hovedsymptomet ved pudendalnevralgi er smerter, som kan variere i styrke og karakter. Hos noen verker eller klør det, mens andre beskriver det mer som en brennende følelse. Noen kan også oppleve problemer med vannlatningen eller tendens til forstoppelse.
Stille diagnosen
Ved mistanke om pudendalnevralgi bør du få en undersøkelse hos lege med kompetanse på tilstanden. En såkalt pudendalblokkade kan bidra til å stille diagnosen. Dette går ut på å sette en lokalbedøvelse i kanalen der nerven går, for å se om smertene avtar eller forsvinner. I så fall vil det være rimelig å anta at smertene stammer fra irritasjon av pudendalnerven.
Behandlingsmuligheter
Det er viktig at man får en bred utredning, hvor eventuelle andre årsaker til bekkenbunnssmerter utelukkes. Behandling av pudendusnevralgi krever ofte en individualisert tilnærming. Aktuelle behandlingsmetoder inkluderer medisiner som virker mot nervesmerte, nerveblokkade som inneholder langtidsvirkende kortison, eller botulinumtoksin. Mange pasienten har også god nytte av å gå til fysioterapeut eller osteopat som har erfaring med pudendusnevralgi.
Bestill time hos gynekolog
Finn en tid som passer for deg.
Vi har kort ventetid!
Dette må du vite om tidlig ultralyd
Tidlig ultralyd blir stadig mer populært. Men hvor mye kan man faktisk se ved en slik tidlig undersøkelse?
Dette må du vite om celleforandringer
Mange kvinner blir bekymret om celleprøven viser celleforandringer. Men hva betyr det, og hva gjør gynekologen om du får påvist celleforandringer?
Slik kommer du deg lettere gjennom overgangsalderen
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.
Urinlekkasje - et skjult kvinneproblem
Til tross for at så mange rammes er det svært mange kvinner som kvier seg for å ta tak i problemet.
- Jeg er svært takknemlig for at legen ga meg streng beskjed om å få tatt en gynekologisk undersøkelse
Gro ble minnet på at hun burde ta en gynekologisk undersøkelse og celleprøve, da det var lenge siden sist.
Disse kjønnssykdommene bør du passe deg for nå
Nordmenn er ikke flinke nok til å bruke kondom eller til å sjekke seg for kjønnssykdommer. Dessverre fører dette til at en rekke kjønnssykdommer som nesten var borte, nå er på vei tilbake