Kjønnssykdommene du bør passe deg for
Nordmenn er ikke flinke nok til å bruke kondom eller til å sjekke seg for kjønnssykdommer. Dessverre fører dette til at en rekke kjønnssykdommer som nesten var borte, nå er på vei tilbake. – Om du går med ubehandlet kjønnssykdom kan det få store konsekvenser, forteller gynekolog Christopher Finne Riley ved Aleris.
Antall tilfeller av kjønnssykdommer har økt voldsomt
Forekomsten av både syfilis og gonoré har økt betraktelig de siste årene. Ifølge Helsedirektoratet har antall tilfeller av gonoré økt med 216 prosent siden 2009, mens syfilis har økt med 126 prosent siden samme år. Aleris-gynekolog Christopher Finne Riley forklarer at ubehandlet gonoré kan føre til både bekkeninfeksjon og tette eggledere, som igjen kan redusere kvinners sjanse for å bli gravid.
Hos menn kan kroniske infeksjoner blant annet føre til smerter og redusert sædkvalitet.
Høy forekomst av gonoré
En urovekkende utvikling er at det oftere enn før forekommer såkalt “supergonoré”.
– Dette er varianter av gonoré som er resistente mot vanlig antibiotika og som kan være vanskelig eller umulig å behandle, sier Riley. Den største risikogruppen er menn som har sex med menn, men blant heteroseksuelle kvinner har det også vært en tredobling av tilfeller.
Dr. Riley understreker at det er viktig å sjekke seg ofte, da symptomene på gonoré kan være vanskelig å oppdage. Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer.
Kjønnssykdom kan redusere kvinners sjanse for å bli gravid
Klamydia har lenge vært en vanlig kjønnssykdom blant unge voksne under 25 år. Så mye som en av 20 i denne aldersgruppen har til enhver tid klamydia. Symptomene kan være beskjedne i form av utflod fra skjeden og småblødninger mellom menstruasjonene, men konsekvensene være alvorlige. – Selv om du ikke merker symptomer kan du få langtidskomplikasjoner i form av tette eggledere eller arrvev som kan redusere muligheten til å bli gravid, forklarer Riley.
Den "nye" klamydiaen
De siste årene har også en såkalt ny variant av klamydia – mycoplasma genitalium – fått mye oppmerksomhet. Den ble først beskrevet allerede i 1981, men det har ikke vært vanlig å teste for denne før de siste årene. Riley forklarer at den økende oppmerksomheten rundt mycoplasma genitalium kan henge sammen med at det er større mulighet for å påvise infeksjonen nå enn før. Mycoplasma genitalium kan forårsake infeksjon i nedre urinveier, først og fremst i urinrøret.
Sjekk deg etter alle nye sexpartnere
Dr. Riley anbefaler alle å sjekke seg etter hver nye sexpartner og være påpasselig med å bruke kondom. Risikoen for smitte av kjønnssykdommer øker med antall seksualpartnere. Har du samleie uten kondom, bør du være sikker på at partneren din er smittefri.
– Det trengs i utgangspunktet bare en enkelt seksuell kontakt for å overføre smitte,sier dr. Riley
Dr. Riley oppfordrer alle som har hatt ubeskyttet sex til å sjekke seg for eventuelle kjønnssykdommer. Det samme gjelder dersom du kun har hatt oralsex. – Generelt bør du utredes for infeksjon om du opplever smerter eller andre symptomer fra underlivet som du ikke har god forklaring på, da smittetidspunktet ofte kan ligge noe tilbake i tid, påpeker han.
Behandling av kjønnssykdommer
Både klamydia, gonoré, syfilis og mycoplasma genitalium behandles med forskjellige former for antibiotika. Dr. Riley forklarer at klamydia, gonoré og syfilis alltid behandles, men mycoplasma genitalium bare skal behandles hvis du har symptomer. – Dette er fordi det foreløpig er uavklart om det gir langtidsvirkninger, og det er sterkt økende forekomst av antibiotikaresistens i verden.
Når bør jeg gå til legen ved mistanke om en kjønnssykdom?
– Alle former for endringer i underlivet bør undersøkes av gynekolog.
– Uregelmessige blødninger, mindre blødninger mellom menstruasjon, eller endring i utflod bør sjekkes.
– Gå til legen umiddelbart dersom du opplever smerter i underlivet, spesielt i kombinasjon feber.
Og husk: Dersom du får påvist en infeksjon er det viktig å si ifra til tidligere partnere som kan være smittekilde slik at vedkommende kan få behandling, og selvfølgelig unngå ubeskyttet sex til du selv er behandlet.
Er du bekymret for om du har blitt smittet av seksuelt overførbar sykdom?
Hos Aleris er det ikke ventetid, og du kommer rett til gynekolog. Bestill time her.