Menstruasjonssmerter
Har du sterke menstruasjonssmerter er det alltid en god idé å bli undersøkt av gynekolog, som kan utelukke sykdommer og veilede deg om eventuell behandling. Sykdommer som hyppig kan forårsake menstruasjonssmerter er endometriose, adenomyose, spenning i bekkenbunnen og andre mer sjeldne tilstander.
Det er vanlig at kvinner får lette kramper og føler seg litt utilpasse i forbindelse med menstruasjon. De fleste føler seg ikke utrygge av dette, men for noen kvinner er derimot menstruasjonen nesten invalidiserende.
Les mer om:
Menstruasjonssmerter kan variere fra lett ømhet til sterke, jagende smerter i underlivet, kramper, oppblåsthet og tretthet. For mange er det tilstrekkelig å lindre plagene med reseptfrie smertestillende tabletter.
Dersom du ikke har god nok effekt av vanlige smertestillende, burde dine smerter kartlegges nøyere.
Menstruasjonssmerter skyldes krampaktige sammentrekninger i livmorens muskulatur. Det er vist at hos kvinner med store smerter, kan disse sammentrekninger være mer utpreget og mindre koordinert. Bekkenets innvendige muskler kan også være årsak til smertene, siden de kan spenne seg så kraftig før og under menstruasjonen at de gir smerter og kraftige trekk over korsryggen.
Behandling av menstruasjonssmerter
Lette menstruasjonssmerter kan lindres med smertestillende medisin. Er det tale om sterkere smerter, er det viktig å få kartlagt hva årsaken til smertene er, før man anbefaler en behandling.
Bestill time hos gynekolog
Finn en tid som passer for deg.
Vi har kort ventetid!
Dette må du vite om tidlig ultralyd
Tidlig ultralyd blir stadig mer populært. Men hvor mye kan man faktisk se ved en slik tidlig undersøkelse?
Dette må du vite om celleforandringer
Mange kvinner blir bekymret om celleprøven viser celleforandringer. Men hva betyr det, og hva gjør gynekologen om du får påvist celleforandringer?
Slik kommer du deg lettere gjennom overgangsalderen
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.
Urinlekkasje - et skjult kvinneproblem
Til tross for at så mange rammes er det svært mange kvinner som kvier seg for å ta tak i problemet.
Disse kjønnssykdommene bør du passe deg for nå
Nordmenn er ikke flinke nok til å bruke kondom eller til å sjekke seg for kjønnssykdommer. Dessverre fører dette til at en rekke kjønnssykdommer som nesten var borte, nå er på vei tilbake
Myter og fakta om mensen, syklus og prevensjon
I denne artikkelen vil vi oppklare myter og gå i dybden av hva som skjer i kvinnekroppen under menstruasjonen.