Livmorkreft
Livmorkreft er den fjerde hyppigste kreftformen hos kvinner – etter brystkreft, tykktarmkreft og lungekreft. I 2015 fikk 779 kvinner livmorkreft i Norge, og det rammer hovedsakelig eldre kvinner. Sykdommen er meget sjelden hos kvinner som er yngre enn 40 år.
Cirka 90 prosent av alle tilfellene av livmorkreft starter i kjertelvevet i slimhinnen inni livmoren – denne kreftformen kalles endometriekreft. De øvrige tilfellene av livmorkreft dannes i muskelvevet (leiomyosarkom) eller i bindevevet (ulike typer sarkom).
Risikofaktorer for å få livmorkreft kan være høyt blodtrykk, overvekt, diabetes, sen overgangsalder, få eller ingen fødsler, og langvarig bruk av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.
Vanlige symptomer på livmorkreft
- Blødning fra livmoren via skjeden etter overgangsalder
- Rikelig eller unormal utflod
- Rygg-/bekkensmerter
- Vekttap
- Hos yngre kvinner, før overgangsalder: Blødninger mellom menstruasjoner eller ekstra kraftig menstruasjon
Utredning av livmorkreft
- Klinisk undersøkelse
- Ultralyd
- Vevsprøve
- MR
- CT
Ved mistanke om livmorkreft vil en gynekolog som regel undersøke med ultralyd og ta vevsprøve ved behov. Om du behøver kirurgi vil MR gi mest nøyaktig informasjon om sykdomsutbredelse. Supplerende CT vil også gi informasjon om eventuell spredning.
Aleris kan utrede pasientene ferdig uten ventetid, og deretter henvise til sykehus for behandling. På den måten unngår du unødvendig ventetid, og repeterte undersøkelser.
Nyhet: Hysteroskopi ved Aleris Frogner
En hysteroskopi er en undersøkelse av innsiden av livmoren, som gynekologen gjør for å utrede blant annet muskelknuter, arr, polypper og misdannelser i livmoren.
Behandling av livmorkreft
Hvilken behandling du får er avhengig av celletype og hvor framskreden sykdommen er.
Den vanligste behandlingsformen for livmorkreft er operasjon, hvor både livmor, eggstokker og eggledere fjernes. Ofte fjernes også lymfekjertler i bekkenet.
Etter operasjonen blir livmoren undersøkt. Dersom prøvesvaret viser at du tilhører en lavrisikogruppe, vil du vanligvis ikke ha behov for mer behandling. Om kreftcellene er mer aggressive, svulsten har vokst mer enn halvveis inn i livmorveggen eller sykdommen har spredt seg utenfor livmoren, tilhører man høyrisikogruppen. Da er det vanlig å gi strålebehandling etter operasjonen.
Strålebehandling er også alternativet om operasjon frarådes.
Ved livmorkreft med spesielle celletyper kan cellegift være aktuelt i kombinasjon med både kirurgi og strålebehandling.
I tilfeller med spredning eller tilbakefall kan hormonbehandling være aktuelt – da med det andre kvinnelige kjønnshormonet progesteron, som kan virke hemmende på sykdommen.
Prognose og veien videre
Livmorkreft oppdages ofte tidlig, og da er prognosen god, på mellom 84 og 93 prosents overlevelse etter fem år. Dersom det allerede ved diagnosetidspunktet er spredning til organer utenfor livmoren er overlevelsen på cirka 35 prosent etter fem år.
Seneffekter varierer fra person til person, men de som har fått strålebehandling kan oppleve tarmplager og diaré, samt tørr og mindre elastisk skjede.
Det er i ettertid viktig med regelmessige kontroller i mange år, da sykdommen kan komme tilbake. Men også tilbakefall behandles i mange tilfeller med stor suksess.
Ny behandling halverer risikoen for tilbakefall hos kvinner med brystkreft
Aleris tilbyr nå en ny behandling til kvinner med HER2-positiv tidlig brystkreft med resterende tumor etter neoadjuvant behandling.
Studie: Bedre operasjonsresultater ved Martiniklinikken
En studie som sammenligner resultatene etter prostatakreftkirurgi i Oslo og Martiniklinikken i Hamburg, Tyskland, viser store forskjeller i objektive operasjonsresultater så vel som pasientrapporterte score ved de to sykehusene. Studien inkluderer totalt 416 menn.
De fleste som frykter kreft, har ikke kreft
– Jeg anbefaler folk heller å gå en tur for mye til legen, enn én for lite, sier kreftlege Øystein Henske Flatebø.
- Hver 3. uke reiser jeg til Norge for å få behandling ved Aleris Kreftsenter
- I april fikk jeg diagnosen lungekreft i fjerde stadiet, forteller Kim Møller. Han har gått til behandling ved Aleris Kreftsenter og fått immunterapi i 6 måneder. - Jeg gjorde en del undersøkelser når jeg fikk min diagnose og forskning viser at cellegift og immunterapi i kombinasjon, er den beste behandlingen for min krefttype.
- En tilfeldig blodprøve avslørte beinmargskreft i emning
- Ingenting i min sykdomshistorie skulle tilsi at jeg skulle bli Bærums yngste til å få beinmargskreft, forteller Therese 41 år.
- Immunterapi-behandlingen ved Aleris viste gode resultater med en gang
-Kombinasjonsbehandlingen jeg fikk ved Aleris Kreftsenter derimot, den ga utslag på CT-bildene med en gang