Så lenge kan du vente med å få barn
– Det er mange som kommer til oss for å sjekke fertiliteten. De ønsker å vite hvor lenge de kan vente med å få barn, sier gynekolog Caroline Becker ved Aleris.
Flere vil bli mødre etter fylte 40
Norske kvinner venter stadig lenger med å få barn. Ifølge SSB lå gjennomsnittlig alder hos førstegangsfødende i 2020 på 29,9 år. Samtidig ser vi at antall kvinner som er over 45 år når de føder har doblet seg de siste årene.
– Det er flott at flere lykkes med å få sitt første barn etter fylte 40, men det er viktig å være klar over alderseffekten: Jo eldre du er, desto vanskeligere er det å være førstegangsfødende, sier Becker.
Hvor lenge kan du vente med å få ditt første barn?
- Det finnes ikke noe «magisk tall», men på generell basis pleier vi å si at du bør starte før du fyller 35 år, sier Becker. – Når kvinner på over 40 år kommer til meg og sier at de ønsker å bli gravid med sitt første barn – da er jeg ærlig, samtidig som jeg ikke vil ta fra dem håpet. Jeg forteller at sjansen for at et egg befruktes naturlig kan være lav, og risikoen for spontanabort høy. Kanskje bør de satse på kunstig befruktning etter kun noen måneder med prøving. Den vanlige anbefalingen er at paret skal forsøke på egenhånd i ett år før de oppsøker hjelp, opplyser Becker.
Slik sjekker vi hvor fruktbar du er
Om du lurer på hvordan det står til med fertiliteten, og ønsker en pekepinn på hvor lenge du faktisk kan vente, er det lurt å ta en fertilitetstest.
– Det første jeg gjør er å snakke med pasienten. Jeg kartlegger syklus, livsstil og tidligere sykdomshistorie, og spør også om situasjonen til en eventuell partner, sier Becker. Deretter foretar jeg en grundig gynekologisk undersøkelse, hvor jeg blant annet ser etter muskelknuter, polypper eller andre avvik i og rundt livmoren. Ikke minst er jeg på utkikk etter tegn på endometriose og adenomyose, to relativt vanlige underlivssykdommer som kan lede til ufrivillig barnløshet. - Ved ultralyd ser vi også hvor mange små eggposer som «dukker opp». Dette kan si noe om hvor mange egg du har i reserve, og dermed også noe om sjansene for å bli gravid, sier Becker.
– Hva skjer etter en slik test, om du ser tegn på at ting ikke er helt som de skal?
– Jeg er alltid ærlig med pasientene mine. Hvis jeg finner noe unormalt informerer jeg pasienten og kommer med et løsningsforslag, forteller Becker.
Ikke klar over eggkvaliteten
Men det er én ting som hverken Caroline Becker eller andre gynekologer kan sjekke, nemlig eggkvaliteten:
– Mange vet ikke at kvaliteten på eggene spiller en stor rolle for fruktbarheten. Eggkvaliteten styres i stor grad av alder – jo eldre du er, desto lavere kvalitet på eggene, sier Becker. Eggkvaliteten er svært lav allerede 10 år før en kvinne kommer i overgangsalderen, og på topp i 20-årene.
– Generelt sett har 25 % av eggene til en 30-åring nedsatt kvalitet. Når du bikker 35 år er tallet oppe i 55 %, og når du har fylt 45 snakker vi om at over 90 % av eggene har redusert kvalitet, sier Becker.
– Så selv om du har fylt 40 og «alt er på stell» med regelmessig menstruasjon, eggløsning og normal anatomi, så er tre av fire egg ubrukelige. I denne situasjonen er kunstig befruktning å anbefale, fordi hver syklus teller om du skal rekke å bli gravid før eggkvaliteten er helt på bunn.
Eggdonasjon eller fertilitestbehandling i utlandet
– Du kan selvfølgelig komme til oss for råd dersom du vurderer eggdonasjon eller annen fertilitetsbehandling i utlandet. Vi gjør alle forundersøkelser som kreves, og gir deg funnene skriftlig. Vi har ikke noen avtaler med utenlandske klinikker, men jeg er godt kjent med tilbudene gjennom mange år som fertilitetslege. - Vi hjelper deg gjerne med ultralydundersøkelser, hysteroskopier eller andre undersøkelser.
Hvor tidlig bør du sjekke deg?
- Du trenger ikke å ha bikket 30 år for å lure på hvordan det står til med fruktbarheten, men det er ikke noe poeng å sjekke fruktbarheten om du er 25 år, går på p-piller og ikke ønsker å bli gravid før om noen år, sier Becker, og forklarer hvorfor: – Eggstokker og slimhinner ser annerledes ut når man går på p-piller, og dermed kan undersøkelsen tegne et uriktig bilde av hvordan det står til.
Hva om jeg har hatt klamydia?
- Mange spør om en tidligere infeksjon med klamydia kan ha påvirket fertiliteten, men det er kun ved et konkret barneønske vi sjekker om infeksjonen faktisk har påvirket egglederne, forteller Becker. - Det vi gjør da er å skylle dem for å se om egglederne er åpne slik at eggene kan passere fritt. Dette er ingen rutineundersøkelse, og derfor gjør vi dette kun om du har forsøkt å bli gravid i et halvt år uten å lykkes, sier Becker, som ikke vil anbefale å gjennomføre en slik undersøkelse fordi det er «greit å vite».
Må ikke glemme mannen
Det handler naturlig nok mye om kvinnen når vi snakker om fertilitet, men vi skal absolutt ikke glemme mannen.
– Har mannen veldig små testikler, har gjennomgått operasjoner i underlivet eller hatt sykdommer som for eksempel kusma, bør dere ikke prøve for lenge før dere oppsøker hjelp, oppfordrer Becker, - og det vil stort sett være tilstrekkelig å ta en sædprøve. Selv om alderen har størst innvirkning på fertiliteten hos kvinnene, er det heller ikke alltid problemfritt for menn på 40 å gjøre en kvinne gravid.
Vil du «sikre» fertiliteten din, men har ikke funnet riktig partner ennå?
-Det er mulig å fryse ned ubefruktede eggceller for å øke sjansen for å oppnå en graviditet ved et senere tidspunkt i livet. For å gjøre dette må du gjennom en IVF- behandling, som innebærer at du må bruke hormonsprøyter i ca. to uker for å modne mange eggceller i eggstokkene. Deretter tar man eggcellene ut og fryser de ned. Eggcellene kan være nedfryste til du er 46 år gammel.
Ønsker du å få vite mer om fruktbarhet og infertilitet?
Aleris har erfarne spesialister som kan hjelpe deg. Her kan du raskt få time hos gynekolog