TVT-operasjon ved inkontinens/urinlekkasje
Dersom du er plaget av lekkasje ved hoste, eller dersom du har lekkasje ved hoste og plutselig trang til vannlating (urge-inkontinens), og andre metoder ikke har gitt ønsket effekt, kan det være aktuelt med TVT-operasjon
Hva er TVT-operasjon?
TVT-operasjon brukes i behandling av urinlekkasje. Operasjonen gjennomføres ved å lage et lite snitt i fremre skjedevegg og føre opp et bånd bak underlivsbenet. Dette båndet legges løst under midtre del av urinrøret som støtte.
Hvem er egnet for operasjonen?
For de som lekker når de hoster vil operasjonen være vellykket for omtrent 80-90% av kvinnene. Blant de som lider av urge-inkontinens vil 40-50 % blitt kvitt plagene med operasjon. Dessverre kan det også forekomme at kvinner som kun lekker ved hoste før operasjonen, kan få urge-inkontinens etter operasjonen.
Forundersøkelse
For å avgjøre om du kan ha nytte av TVT-operasjon blir du undersøkt av gynekolog. I tillegg må du gjennomgå en urodynamisk utredning ved uroterapeut på urologisk poliklinikk. Du vil få en samtale med legen som skal operere deg på selve operasjonsdagen. Du får da utfyllende informasjon om selve behandlingsforløpet, og det informeres om mulige bivirkninger og komplikasjoner.
Om operasjonen
Operasjonen foregår i lokalbedøvelse og tar omtrent 1 time. Du vil kunne reise hjem i løpet av 1-2 timer etter operasjonen.
Selve inngrepet foregår ved at slimhinnen i skjeden åpnes 2 centimeter under urinrøret. Et implantat (flettet Prolen kunststoffbånd) føres inn med en nål på begge sider av urinrøret. Det føres opp bak skambenet, slik at det blir liggende som en støtte for urinrøret. Mens du hoster tilpasser operatøren båndet. Snittet i skjedeveggen syes med tråd som forsvinner av seg selv. På magen over skambenet vil det bli 2 små snitt som lukkes med sårtape. Sårtapen kan du la sitte i 10 dager, men du kan dusje etter to dager. La sårtapen lufttørkes før du setter på nye bandasjer.
Etter operasjonen
Etter operasjonen skal du kunne late vannet uten problemer. En sjelden gang kan Prolen-båndet bli litt stramt, og du kan da få problemer med å late vannet. Hvis dette skjer er det viktig at du kontakter sykehuset/operatør. Urinblæren må da tømmes, ved at man fører et tynt kateter opp gjennom urinrøret til blæren. Blæren tømmes, og kateteret fjernes. Hvis problemet med å tømme blæren fortsetter, kan det være nødvendig med operativ behandling for å slakke båndet.
Sykemelding etter TVT-operasjon
Det er vanlig å bli sykemeldt 1 uke. Skulle du ha bruk for lengere sykemelding, er det din
fastlege som forlenger den. Din lege får alltid tilsendt en epikrise fra sykehuset, med
informasjon om hva som er gjort.
Lurer du på om en TVT-operasjon kan være aktuelt for deg? Velkommen til konsultasjon hos gynekolog. Vi tilbyr operasjon på Frogner (Oslo) og i Stavanger.
Bestill time hos gynekolog
Finn en tid som passer for deg.
Dette må du vite om tidlig ultralyd
Tidlig ultralyd blir stadig mer populært. Men hvor mye kan man faktisk se ved en slik tidlig undersøkelse?
Dette må du vite om celleforandringer
Mange kvinner blir bekymret om celleprøven viser celleforandringer. Men hva betyr det, og hva gjør gynekologen om du får påvist celleforandringer?
Slik kommer du deg lettere gjennom overgangsalderen
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.
Urinlekkasje - et skjult kvinneproblem
Til tross for at så mange rammes er det svært mange kvinner som kvier seg for å ta tak i problemet.
Sex etter fødsel
Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!
- Fra å være sosialt hemmet, har jeg fått livet mitt tilbake!
– Jeg måtte bytte bind hver time, og turte ikke å gå ut noe sted. Det hele skjedde så plutselig. Fra å ikke lekke noe, til at det ble ganske ille på svært kort tid.