Konisering - Fjerne livmorhalstapp
Dersom du etter en celleprøve av livmorhalsen har fått påvist celleforandringer, kan det være nødvendig å få utført en konisering. Under en konisering fjerner gynekologen det området på livmorhalsen hvor celleforandringen sitter. De fleste av våre avdelinger tilbyr konisering.
Hva er konisering?
Vevsprøver, som celleprøve og biopsi tatt av livmorhalsen, avdekker noen ganger celleforandringer. Disse celleforandringene kan bli ondartede om de får lov til å utvikle seg over lang tid (år). Konisering er en enkel og skånsom prosedyre som innebærer å fjerne den delen av livmorhalsen som har celleforandringer, for å unngå at disse får utvikle seg til kreft.
Under en konisering bruker gynekologen en liten elektrisk varmeslynge eller laser til å fjerne en kjegleformet liten bit ytterst på livmorhalstappen. En sjelden gang settes det noen sting etterpå for å hindre blødning, men disse sys med tråd som blir borte av seg selv.
Ulike grader av celleforandringer
Dersom du har fått påvist lette celleforandringer skal du observeres jevnlig med nye celleprøver. Ofte vil celleforandringene forsvinne av seg selv etter en tid, men dersom en av kontroll-celleprøvene viser at celleforandringene har utviklet seg vil du raskt få behandling.
I tilfeller der det er snakk om moderate eller store celleforandringer kan gynekologen anbefale at den ytterste biten av livmorhalsen fjernes ved en operasjon som kalles konisering. Inngrepet utføres i narkose eller lokalbedøvelse. Dette er en effektiv behandling, og de fleste vil ikke ha behov for ytterligere behandling.
Når får jeg svar etter konisering?
Vevsbiten som fjernes blir sendt til undersøkelse, og gynekologen mottar svar etter cirka to uker.
Forholdsregler etter konisering
-
Vi anbefaler at du unngår karbad og offentlige bad så lenge blødningene varer. Du bør ikke ha sex eller bruke tampong før du har sluttet å blø. Dette for å unngå infeksjon etter inngrepet.
-
Du bør holde deg i ro de første 3 dagene etter inngrepet. Etter dette kan du gjenoppta aktivitet som normalt, men bør ikke bedrive hard fysisk aktivitet før du har sluttet å blø.
Blødning etter konisering
Det er vanlig med små blødninger eller blodig utflod de første 2–3 uker etter inngrepet. Du må gjerne bruke Ibux eller Paracet ved behov for smertelindring.
Kontroll eller konisering
Etter konisering skal du ta celleprøve og virusprøve etter 6 måneder og etter 12 måneder. Dersom celleprøvene er normale skal du ta ny celleprøve hvert 3. år i minimum 10 år.
Kan jeg bli gravid etter konisering?
Har du fått utført en konisering er anbefalingen at du venter i 6-12 måneder med å prøve å bli gravid, for at vevet skal få tid til å heles skikkelig.
De fleste kvinner som har fått utført konisering kan bli gravide og føde på vanlig måte, men har noe økt risiko for senabort eller for tidlig fødsel, avhengig av hvor mye vev som ble fjernet. Livmorhalsen er en muskel som holder livmoren lukket frem til fødselen, og hos noen kvinner kan koniseringen ha ført til en svekkelse av livmorhalsen. Vekten av det ufødte barnet kan dermed føre til at livmorhalsen åpner seg for tidlig. Dersom du har svekket livmorhals vil du følges ekstra nøye opp under svangerskapet, og det er også mulig å få satt inn et bånd for å forsterke livmorhalsen (cervical cerclage) . Dette båndet fjernes rundt uke 37, slik at du skal kunne føde normalt.
Konisering erfaring
Hanne ble behandlet for celleforandringer. Les hennes erfaring med konisering.
Aleris har gynekologer på de fleste av våre avdelinger. Vi tar i mot alle problemstillinger, og har et bredt tilbud innenfor gynekologisk kirurgi.
Bestill time hos gynekolog
Finn en tid som passer for deg.
Vi har kort ventetid!
Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer
Hanne er en av mange kvinner som har vært flink til å ta jevnlige celleprøver, men som under en kontroll fikk beskjed om at det hadde oppstått celleforandringer.
Gynekolog: Derfor er det så viktig å ta celleprøven
Hvorfor er celleprøven noe du bare må prioritere? Og hvorfor tar noen kvinner celleprøven hos gynekolog istedenfor hos fastlegen?
Dette må du vite om celleforandringer
Mange kvinner blir bekymret om celleprøven viser celleforandringer. Men hva betyr det, og hva gjør gynekologen om du får påvist celleforandringer?
Dette visste du trolig ikke om livmorhalskreft
Rundt 70-80 prosent av befolkningen blir i løpet av livet smittet med HPV. Her er alt du trenger å vite om livmorhalskreft og HPV.
Sex etter fødsel
Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!