Artrose (slitasjegikt)
Artrose er en leddsykdom der brusken slites helt eller delvis ned, og kan gi smerter og stivhet i leddet. I tillegg kan det dannes påleiringer på skjelettet og formen på leddet kan endre seg noe.
Hvem rammes av artrose?
Artrose kan ramme de fleste ledd med leddbrusk, men er vanligst i vektbærende ledd som knær og hofter, men også i håndledd. Risikofaktorer for artrose er alder, tidligere skader, overvekt eller arv. Artrose utvikler seg gjerne langsomt over tid, og kan i perioder gi mye hevelse og mye smerter, mens andre perioder er mindre plagsomme.
Hva er de vanligste symptomene på artrose?
De vanligste symptomer på artrose er smerte, hevelse, stivhet i leddet, spesielt om morgenen, og lyder i leddet (krepitasjoner) når det beveges. Dette kan for eksempel være muskelsmerter i hofteleddet eller et hovent kne. Hvor mye plaget man er og hvor mye plagene hemmer i hverdagen, varierer veldig fra person til person. Noen lever en tilnærmet problemfri tilværelse med et minimum av smerter og plager, mens andre opplever et større funksjonstap og er mye plaget.
Diagnosen atrose stilles av lege etter nevnte symptomer og eventuelt røntgenbilde.
Ønsker du videotime med fysioterapeut?
Ingen henvisning nødvendig
Hvilken behandling anbefales? Kan behandling hos fysioterapeut hjelpe?
Ikke-medikamentell behandling anbefales til alle med artrose, og er gjerne det første du blir anbefalt. Dette er tiltak som har minimale bivirkninger, og vil avhjelpe på symptomene for de fleste.
- Trening er anbefalt for alle med artrose og har god effekt på symptomer og funksjon. Trening må alltid tilpasses den enkeltes fysiske form, grad av smerter og ubehag, tidligere erfaringer og motivasjon. Sykling, svømming og styrketrening er eksempler på treningsformer som kan være gunstige. En fysioterapeut vil kunne gi deg råd og vil tilpasse et godt program for deg.
- Vekttap anses som viktig for å dempe belastningen på leddet dersom du har kne- eller hofteartrose og er overvektig. Selv et lite vekttap vil kunne ha effekt på belastning og smerter.
- Hjelpemidler kan avlaste leddene og hjelpe deg til å utføre de aktivitetene du trenger i hverdagen din. Ortoser eller skinner som holder leddene i en god stilling eller avlaster kan være til hjelp for noen. Andre kan ha behov for å bruke krykker i perioder. Høy stol og hev-senk pult på kontoret og bestikk som hjelper til å ha et godt grep er eksempler på hjelpemidler som er tilgjengelig. Fysioterapeuten kan gi deg råd om dette er aktuelt for deg.
- Pasientinformasjon er viktig for at du skal kunne hjelpe deg selv. Helsepersonell kan gi deg god informasjon og kunnskap om hvordan du kan leve best med artrose.
Medikamentell behandling kan være aktuelt for mange i kortere eller lengre perioder, og kan gjerne kombineres med ikke-medikamentell behandling som er nevnt over. Legen gir deg råd og gir deg resept på medikamenter, hvis det er aktuelt for deg.
Kirurgi kan bli vurdert dersom du har sterke smerter og forverring over tid, og har prøvd annen behandling først. Som oftest er det da snakk om innsetting av protese i kneet eller hoften. De fleste får en bedret funksjon etter proteseoperasjon, men operasjonen er omfattende og passer ikke for alle. Fysioterapi etter hofteoperasjon eller kneoperasjon vil være en viktig faktor for en vellykket behandling.