Mannlig infertilitet | Nedsatt fruktbarhet hos menn
Av par som sliter med ufrivillig barnløshet er det i omtrent 1/3 av tilfellene snakk om nedsatt fertilitet hos mannen, som regel i form av dårlig sædkvalitet. Dårlig sædkvalitet betyr ikke nødvendigvis at du ikke kan gjøre en kvinne gravid, men det kan være du trenger litt hjelp. Gynekolog Bastienne Halvorsen har videreutdanning innen andrologi, og tilbyr utredning av mannlig infertilitet.
Menns sædkvalitet har blitt redusert med 51% over de siste 50 årene, og sannsynligvis er det flere årsaker til dette. Dårlig sædkvalitet kan skyldes både arvelige forhold og sykdommer, men miljø, livsstil og alder spiller også inn.
Når vi snakker om nedsatt sædkvalitet kan det være lav sædproduksjon, sædceller som svømmer dårlig eller sædceller som har en avvikende form. I noen tilfeller finner vi ingen levende sædceller i sædprøven vi analyserer, og dersom en ny sædprøve gir samme resultat, sier vi at det foreligger azoospermi (sædcellemangel).
Undersøkelser av mannlig infertilitet
Før en fertilitetsbehandling foretar vi alltid en sædanalyse der vi undersøker sædproduksjonen og sædkvaliteten. Dette gjøres ved at mannen leverer en sædprøve som analyseres på laboratoriet vårt.
Dersom prøven viser nedsatt sædkvalitet kan det være aktuelt med videre utredning, som vanligvis inkluderer blant annet blodprøver, hormonprøver og ultralyd av testikler.
På bakgrunn av resultatene av fertilitetsutredningen gir vi dere råd om den optimale fertilitetsbehandlingen.
Eksperter i andrologi
Kommer dere til oss med infertilitetsutfordringer kan dere være trygge på at dere får hjelp av høyt spesialiserte medarbeidere. Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen er spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp og har videreutdannelse og særkompetanse innen andrologi. Andrologi er vitenskapen om mannens helse med fokus på reproduksjon, potens, hormoner og sykdommer. Andrologen jobber hollistisk med forebygging, diagnostikk og behandling av mannlig reproduksjon og seksuell helse.
Eksempler på sykdomstilstander som utredes og behandles av androloger er fertilitetsproblemer og potensproblemer.
Seksuelt overførbare sykdommer/infeksjoner regnes ikke til andrologien. Slike tilstander diagnostiseres og behandles hos urolog.
Årsaker til mannlig infertilitet
Nedsatt sædkvalitet kan være utløst av sykdommer, men kan også være medfødt. Følgende faktorer kan føre til nedsatt fertilitet:
- Testisretensjon
- Årebrokk i pungen
- Testikkelkreft
- Kusma
- Svikt i produksjonen av kjønnshormoner
- Genetiske årsaker (kromosomavvik)
- Bruk av anabole steroider
- Miljøpåvirkninger
- Obstruksjon av sædlederne
Livsstil
Livsstilen din kan også ha innflytelse på sædkvaliteten. Under kan du se ulike råd som kan påvirke sædkvaliteten din.
- Fertiliteten avtar med alderen, så det kan være en god idé å få barn før man fyller 35 år
- Unngå usikker sex for å forhindre seksuelt overførbare sykdommer
- Bli testet hvis du er i faresonen for å ha fått en seksuelt overførbar sykdom, og få behandling hvis du er smittet
- Hvis du ønsker å bli gravid, anbefales regelmessig samleie 2–3 ganger i uken
- Vær oppmerksom på å ha samleie på tidspunktet for eggløsning
- Hold normalvekten din (BMI 19–25)
- Unngå aktiv og passiv røyking
- Vær fysisk aktiv
- Få nok søvn
- Unngå overforbruk av alkohol
- Unngå anabole steroider og cannabis
Azoospermi - sædcellemangel
I noen tilfeller finner vi ingen levende sædceller i sædprøven vi analyserer, og dersom en ny sædprøve gir samme resultat, sier vi at det foreligger azoospermi. En vanlig årsak til azoospermi er testikkelretensjon, det vil si at testiklene ikke er kommet ned i pungen etter fosterstadiet. Dette er en tilstand som sees hos 3-5 % av alle nyfødte guttebarn. Tilstanden kan forklare årsaken til azoospermi hos omtrent 20 prosent av alle menn hvor det ikke påvises sædceller i sæden. Kjønnscellene i testiklene foretrekker en lavere temperatur enn den som er inne i buken eller i lyskekanalen der testiklene befinner seg ved retensjon. Om ikke kjønnscellene får lufte seg i pungen er det en risiko for at produksjonsdelen av testiklene slutter å virke. Problemer med infertilitet rammer cirka 50 prosent av menn med ensidig testikkelretensjon og 75 prosent av menn med dobbelsidig testikkelretensjon. Normalt vil de fleste gutter med testikkelretensjon bli operert dersom testiklene ikke har kommet ned i pungen når de er 6 måneder gamle. Testiklene føres da ned i pungen.
Kusma etter puberteten er en annen risikofaktor for sterilitet, da omtrent ¼ av alle som rammes av dette får en samtidig betennelse i testiklene (orkitt) som kan skade kjønnscellene i større eller mindre grad.
Testikkelkirurgi eller kreftbehandling kan resultere i azoospermi, så det er derfor viktig at menn som skal gjennomgå slik behandling får informasjon om muligheten til å fryse ned sæd før behandlingsstart.
Svikt i transport eller utskillelse av sæd
I omtrent 40% av tilfellene der vi ikke finner sædceller i ejakulatet er årsaken et medfødt eller tilkommet hinder på veien fra testiklene. Hormonproduksjon og produksjon av sædceller fungerer stort sett helt normalt hos disse mennene. Hos menn med cystisk fibrose foreligger det for eksempel medfødt fravær av normale sædledere. Det er dette prinsippet som benyttes ved sterilisering av menn – å hindre sæden i å komme frem ved å klippe av og sy sammen sædlederne.
En annen hovedgruppe av infertile menn lider av funksjonssvikt i utskillelsen av sæd. Erektil dysfunksjon, manglende sæduttømming eller retrograd ejakulasjon (tømming av sæd i urinblæren i stedet for ut gjennom penis) er eksempler på slike tilstander. Sistnevnte kan behandles medikamentelt.
Behandling av azoospermi
Selv om du ikke har sædceller i sædprøven, kan det likevel finnes sædceller i testiklene. I noen tilfeller kan det derfor være mulig å hente ut sædceller direkte fra testikkelen eller bitestikkelen, og bruke disse til IVF-behandling.
Ønsker du utredning av mannlig infertilitet?
Her kan du selv finne en tid som passer.