RS-virus (akutt bronkiolitt)
Akutt bronkiolitt er en infeksjon i de minste luftveiene (bronkiolene) hos barn under 1 år. Det er den vanligste formen for luftveisinfeksjon i lunge og bronkier hos barn i første leveår. Infeksjonen fører til innleggelse på sykehus hos 2-3 % av spedbarn.
RS-virus, eller Respiratorisk Syncytialt virus, er den vanligste årsaken til bronkiolitt. Rhinovirus, parainfluensavirus og humant metapneumovirus er årsaken til de fleste andre tilfellene av bronkiolitt hos små barn, men gir oftest litt mildere symptomer.
RS-viruset forårsaker en betennelse i slimhinnen i de minste luftveiene, ødeleggelse av flimmerhår, redusert slimdrenasje og økt slimproduksjon samt hevelse i slimhinnene. Dette fører til at slim og sekret stagnerer og gir tung pust og astmalignende symptomer.
Disse barna er mest utsatt for mer alvorlige forløp ved akutt bronkiolitt:
- barn som er yngre enn 6 uker
- barn født prematurt
- barn med kjent lunge- eller hjertesykdom
- barn med immunsvikt
- barn med andre mer alvorlige nevrologiske sykdommer
Sykdommens forløp. Når bør du kontakte lege?
Det starter gjerne med forkjølelsessymptomer og tett nese, men etter noen timer eller dager blir barnets hoste våtere og pusten tyngre. Feber er vanlig, men ikke alle får feber. Pustefrekvensen vil ofte øke, og de minste vil kunne få inndragninger i halsgropen, mellom ribbeina og gjerne «nesevingespill». Dette er fordi små barns brystkasse er myk, og inndragninger er et tydelig tegn på at det er tungt å puste. Små babyer kan få små pustestopp tidlig i forløpet. Dette kan være alvorlig og man bør da tilkalle lege- /helsehjelp umiddelbart.
En konsekvens av alvorlig tungpustethet er gjerne redusert matinntak, som igjen kan føre til uttørring. Det er tyngre for barnet å amme enn å drikke av flaske.
Et barn som er slapt, utmattet, har en pustefrekvens > 60 /min og tydelig bruker ekstra hjelpemuskler, bør tilses raskt. Det at det er lite å høre over lungene, kan være et mer alvorlig tegn på luftveisobstruksjon.
RS-virus kan påvises ved bruk av en dyp neseprøve/PCR-test, lik de som brukes ved koronatesting.
Sykdommen utvikler seg gradvis og når som oftest en topp på dag 3- 5.
Behandling av RS-virus
Små barn innlagt i sykehus skal ha ro, tilførsel av oksygen, samt ligge med hevet overkropp. Saltvannsdråper i nesen kan også være aktuelt.
Inhalasjonsbehandling i form av saltvannsinhalasjoner kan gis etter rådføring med lege.
Noen barn trenger sondeernæring. Hos de aller sykeste barna vil High flow terapi eller CPAP- behandling være nødvendig, i helt sjeldne tilfeller pustemaskin. Denne typen behandling gis på intensivavdeling.
Det er viktig å poengtere at ca. 50 % av de barna som legges inn i sykehus med RS-virus er yngre enn 3 måneder. Eldre barn tåler stort sett en RS-virusinfeksjon greit, selv om den oftest er kraftigere enn en vanlig forkjølelse. Behandling for disse går ut på å lindre symptomene på best måte, og inkluderer gjerne febernedsettende som Paracet og eller Nurofen (Ibux) og saltvannsskylling av nesen. Noen barn har også nytte av saltvannsinhalasjon på forstøver. La dem ligge med hevet hode om natten.
Aller viktigst er det å følge med på at barnet spiser og drikker, har våte bleier og gir god kontakt.
Barn som ammes vil ofte lettere kunne drikke morsmelk av flaske når de er syke. Husk å rense nesen godt før barnet skal spise/amme.
Forebygging av RS-virus
God hånd- og hostehygiene er viktig for å forebygge smitte. Om mulig bør du unngå nærkontakt med syke personer. Det er de aller minste vi bør passe særlig godt på med tanke på RS-virus, da de risikerer et mer alvorlig forløp enn eldre barn og voksne.
Ønsker du time hos barnelege?
Her kan du selv finne en tid som passer.
Feber hos barn
Når bør du ta barnet med til legen, og når kan du se an formen hjemme? Barnelege Maria Bunæs gir råd.