Kolikk eller kveldsuro?
Det kan være utfordrende å forstå forskjellen mellom normal kveldsuro og kolikk hos spedbarn. Maria Bunæs, barnelege ved Aleris, gir innsikt i dette vanlige problemet, og hvordan foreldre kan navigere gjennom denne perioden med trygghet og kunnskap.
Når et spedbarn gråter mye, spesielt på kveldstid, kan det være vanskelig for foreldre å vite om det er en normal fase eller kolikk. Barnelege Maria Bunæs forklarer forskjellene mellom kveldsuro og kolikk, og gir råd om når foreldre bør søke hjelp.
Normal kveldsuro
Mange spedbarn opplever økt uro på kvelden. Dette kan skyldes flere faktorer, som tretthet etter en lang dag med mange sanseinntrykk, behov for ekstra nærhet, eller muligens en redusert utdrivingsrefleks hos mor på grunn av tretthet eller stress.
Tegn på normal kveldsuro
- Barnet spiser godt gjennom dagen.
- Barnet går opp i vekt.
- Barnet har gode perioder med kontakt mellom gråteepisodene.
Hva er kolikk?
Kolikk defineres som mer enn tre timers gråt, minst tre dager i uken, over en periode på minst tre uker. Selv om kolikk kan være svært belastende for både barnet og foreldrene, er det ikke farlig og anses som en tilstand med unormalt mye gråt hos ellers friske barn.
Mulige årsaker til kolikk
- Intoleranse mot kumelkprotein.
- Reflukssykdom, som kan forsterkes av kumelkproteinallergi.
- Stramt tungebånd som fører til dårlig sugetak og svelging av luft.
- Overproduksjon av melk med sterk utdrivingsrefleks hos mor.
- Overstimulering eller umodent tarmsystem.
Viktigheten av profesjonell vurdering
Maria Bunæs understreker viktigheten av å få en profesjonell vurdering av barnet hvis det gråter mye. En grundig undersøkelse kan hjelpe med å utelukke andre årsaker til gråten og gi foreldre den tryggheten de trenger for å håndtere situasjonen.
Hva foreldre kan gjøre
- Søk råd og støtte fra helsestasjonen eller lege.
- Sørg for at barnet får en grundig undersøkelse.
- Følg opp med kontroller, enten fysisk eller via telefon.
Å ha et barn som gråter mye kan være stressende og utfordrende. Ved å forstå forskjellen mellom normal kveldsuro og kolikk, og ved å søke profesjonell hjelp når det trengs, kan foreldre føle seg tryggere og bedre rustet til å håndtere denne vanskelige perioden. De fleste barn vil gradvis bli bedre uten behov for stor intervensjon.
Ønsker du time hos barnelege?
Her kan du selv finne en tid som passer.