Hoste hos barn
Hoste er en beskyttelsesrefleks for luftveiene. Som oftest er hoste hos barn ufarlig, og skal vanligvis ikke behandles. De fleste tilfeller av hoste kommer i forbindelse med en luftveisinfeksjon og forsvinner spontant. Kronisk hoste hos barn er en hoste som vedvarer utover 4 uker.
Hoste ved forkjølelse eller virusinfeksjon
Forkjølelse er den vanligste årsaken til hoste, og mange barn, særlig mellom 1-3 år, har gjentatte luftveisinfeksjoner. Forkjølelse gir rennende nese, sår hals og hoste, og noen kan få feber. Barn med forkjølelse hoster ofte. Noen virusinfeksjoner kan gi langvarig hoste, uten andre symptomer. En hoste som kommer i forbindelse med en virusinfeksjon er ofte uspesifikk. Den kan være både løs og tørr, barna er sjelden tungpustet og man hører ikke hvesing eller pip.
Vi skiller mellom tørrhoste og slimhoste. Generelt kan vi si at tørrhoste er mest vanlig ved forkjølelse – og varer i 2–3 uker, mens slimhoste er mer vanlig ved bronkitt og lungebetennelse.
Forkjølelse er plagsomt, men helt ufarlig, og skal ikke behandles med antibiotika.
Kan det være astma?
En helt isolert hoste er sjelden et symptom ved astma, da astma gjerne også gir symptomer som tung pust, hvesing og gjerne også andre symptomer som eksem eller allergi.
En astmadiagnose er ikke alltid så lett å gi, da små barn ikke kan gjennomføre mer objektive undersøkelser, slik som eldre barn kan.
Av og til er det gunstig å prøvebehandle med astmamedisiner over en kort periode for å komme nærmere en diagnose. Dette må følges tett av barnelege eller en engasjert fastlege.
Bakteriell bronkitt
En isolert, løs hoste som har vedvart over 4 uker hos et ellers ganske friskt barn, kan gi mistanke om bakteriell bronkitt. Dette er en diagnose som alltid skal stilles av barnelege, gjerne med lunge og allergi som spesialfelt.
Når bør du ta med barnet til legen?
- Ved nedsatt allmenntilstand
- Dersom du opplever at barnet sliter med å få i seg drikke kan det skyldes problemer med pusten, og du bør ta kontakt med lege.
- Hvis du synes barnet puster raskere enn vanlig, ser ut til å streve med å få i seg luft eller har vansker med å snakke, bør du straks kontakte lege eller ringe 113.
- Dersom barnet ditt er under 3 måneder. Hvis spedbarn får luftveisinfeksjon, slimer de mye og kan få pustebesvær.
- Ved langvarig hoste som vedvarer over flere uker
- Dersom barnet stadig hoster på natten eller etter anstrengelse
Ønsker du time hos barnelege?
Her kan du selv finne en tid som passer.