Feber hos barn
Nå som barna er tilbake i skole og barnehage, er det høysesong for forkjølelse og luftveisinfeksjoner. Men når bør vi ta med det syke barnet til legen, og når kan vi se an formen hjemme? Vi spurte barnelege Maria Bunæs om råd.
- Feber er et viktig ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner. Barn har oftere feber enn voksne og også ofte høyere temperaturer enn voksne, blant annet fordi barn har en litt mer umoden «termostat», innleder dr. Maria Bunæs.
Feber defineres som en kroppstemperatur på 38 grader eller høyere. En temperatur målt i baken regnes som mest nøyaktig, men alle som har små barn vet at det kan være utfordrende å få til. Ved måling i panne, øre eller aksille skal det legges til en halv grad.
- Feber i seg selv er ikke farlig, men gir ofte ubehag, nedsatt form, økt væskebehov, økt puls og pustefrekvens, fortsetter dr. Bunæs. - Høy feber sier derimot lite om sykdommens alvorlighetsgrad, og lav feber utelukker heller ikke en mer alvorlig infeksjon. Det er derfor andre tegn foreldre bør være obs på for å avgjøre om det er tilrådelig å oppsøke legehjelp, utdyper hun.
Barnelegen forteller videre at hennes yrkesgruppe er blitt mer liberale med å gi febernedsettende, da dette gjør at barna gjerne drikker/spiser bedre og føler seg kvikkere. Da er det også lettere for både foreldre og helsepersonell å vurdere om det var feberen eller infeksjonen som gjorde at barnet virket ekstra sykt, påpeker hun.
Så, når bør du ta med poden til legen? Dr. Bunæs forklarer hva du bør følge med på:
- Ser barnet alvorlig sykt ut? (Bekymret /smertepreget barn)
- Vekkes barnet lett, eller sovner det hele tiden og er vanskelig å vekke?
- Er det vanskelig å få barnet til å smile/bable? Virker barnet for slapp til å orke å gi respons?
- Er barnet blekt i huden? Puster det tungt?
- Ved i tillegg manglende væskeinntak og tørre bleier, er dette grunner til å ta direkte kontakt med legevakt /lege.
Hovedregelen er at ALLE barn under 3 måneder med feber skal undersøkes av lege, med følgende unntak: Et barn under 3 måneder som har typiske tegn som ved en mild forkjølelse med snue og som spiser og drikker nesten som normalt og har gode, våte bleier kan observeres hjemme først.
- Alle barn som har hatt høy feber i 3-4 døgn uten sikker årsak, bør vurderes av lege, avslutter den erfarne barnelegen.