Barnesykdommer
Barn blir ofte smittet med ulike infeksjonssykdommer som forårsaker utslett i form av blemmer eller prikker. Mange av disse utslettene ledsages av feber og nedsatt allmenntilstand, og det kan derfor være vanskelig å skille de ulike sykdommene fra hverandre. På denne siden kan du lese om de vanligste barnesykdommene som gir utslett.
Hånd-, fot- og munnsyke
Hånd-, fot og munnsyke kan forårsakes av flere ulike enterovirus, men det vanligste er coxsackievirus.
Sykdommen smitter gjennom kontakt med nese- og halssekret og avføring, og man er mest smittefarlig rett før symptomstart. Det er ca. 1 ukes inkubasjonstid.
90% av de som får sykdommen har svært lite symptomer, men de vanligste er moderat feber, halssmerter og utslett i munnhulen, håndflater, fingre, fotsåler og tær. Kan også vise seg typisk i bleieområdet. Prikkene er som regel 1- 5 mm i diameter.
Det kommer gjerne mindre utbrudd i barnehager på sensommeren eller høsten. Barn kan gå i barnehagen ved god allmenntilstand, uavhengig av om de har utslett eller ikke. Håndvask og vanlige hygienetiltak er viktig for å unngå smitte.
Det finnes ingen vaksine eller behandling for sykdommen, den går som regel over av seg selv i løpet av én uke. Sørg for at barnet får i seg nok væske, og gi gjerne paracetamol ved smerter og/eller feber.
Vannkopper
Vannkopper er en smittsom barnesykdom som er forårsaket av Varicella Zoster virus.
Vannkopper er mest smittsomme 1- 2 dager før blemmene kommer, men viruset kan smitte så lenge det kommer nye blemmer. Inkubasjonstiden er 1- 3 uker.
Hovedsymptomet er utslett, og det er også vanlig med nedsatt allmenntilstand og feber. Utslettet begynner som små runde prikker på brystet og sprer seg så gjerne over hele kroppen. Prikkene utvikler seg oftest til væskefylte blemmer som etter noen dager får skorpe som faller av.
Paracetamol kan dempe smertene, ubehag og feber. Ibuprofen kan dramatisk forverre sykdommen og skal IKKE gis ved vannkopper.
Skarlagensfeber
Skarlagensfeber er en barnesykdom som oftest gir halsbetennelse og feber. Sykdommen skyldes en bestemt type streptokokker (gruppe A- streptokokker (GAS)), som kan skille ut et slags giftstoff. Kroppen danner antistoffer som utløser en slags overømfintelighetsreaksjon mot disse giftstoffene fra GAS-bakterien. Det medfører betennelse og økt blodtilstrømning i huden, noe som fører til et hissig, rødt utslett som er typisk ved skarlagensfeber. Utslettet kommer som regel først i ansiktet, og kan senere spre seg til nakken, overkroppen, lyskene og kjønnsorganene.
Sykdommen smitter ved dråpesmitte og kontaktsmitte. Inkubasjonstiden er som regel 1- 3 dager.
Sykdommen smitter fra rett før sykdommen bryter ut til én dag etter at behandling med penicillin er igangsatt.
Den femte barnesykdommen
Den femte barnesykdommen er en virussykdom med utslett, forårsaket av Parvovirus B19. Sykdommen forekommer oftest hos barn mellom 5-15 år, men man kan bli smittet i alle aldre.
Sykdommen er vanligvis mild. Den gir et typisk utslett med svært røde kinn blekhet rundt munn og et etter hvert småprikkete utslett på skuldre, armer og kropp , lett feber og beskjedne forkjølelsesplager.
Voksne kan også oppleve leddsmerter, men dette er sjeldnere hos barn.
Sykdommen smitter før utslettet bryter ut, men ikke etter. Inkubasjonstiden er på alt fra 4- 21 dager.
Er du gravid og mistenker at du har blitt smittet av sykdommen?
En liten andel gravide har ikke gjennomgått sykdommen. I 1 av 3 tilfeller kan smitten overføres fra mor til foster, og dette kan føre til alvorlig sykdom hos fosteret. Tidlig diagnose og behandling kan bedre prognosen for fosteret.
En blodprøve kan avklare om du har hatt eller har blitt smittet av viruset.
Når bør jeg ta med barnet til legen?
Dersom barnet ditt påvirkes veldig av sykdommen bør du oppsøke legehjelp. Dette gjelder for eksempel dersom du sliter med å få i barnet nok væske, eller blemmene blir betente.
Ønsker du time hos barnelege?
Her kan du selv finne en tid som passer.